Naine kasvatab lapsi oma ema käe järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised.
Naised. Foto: Caro / Scanpix

Kuigi paljud meist seda sooviks, ei saa keerulist lapsevanemaks olemist õppida üheski koolis, seetõttu tuleb nõu otsida mujalt. Teadusuuringust selgub, et naised saavad vanemarolliga kimpu jäädes abi oma ema jäljendades.

Ameerika Ohio ülikooli teadlased võtsid luubi alla 90ndate aastate laste ja vanemate suhted ning võrdlesid neid paar aastakümmet varem läbi viidud uuringuga, kus lõid kaasa praeguste lapsevanemate emad, vahendab Alltombarn.se.

Kuna laste eest hoolitsemine püsis tollal enamasti emade õlul, siis eeldasid uurijad, et nii mehed kui naised on emade pealt võrdselt palju kasvatusmeetodeid üle võtnud. Teadlastele üllatuseks selgus küll, et noored emad õpivad suhetest omaenda emaga väga palju, kuid meeste puhul ei ole ema eeskujul nii suurt kaalu.

Uuringust tuli ka välja, et napilt ühe põlvkonna jooksul on peresuhetes palju muutunud, mis viitab sellele, et ise lapsevanemaks saades ei piisa vaid vanemate eeskujust. Nõnda ongi noorem põlvkond lastega leebem, kasutab vähem kehalist karistust ning loeb põnnidele rohkem raamatuid ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles