Kõmuline Lõuna-Aafrika jooksja tahtis medalitseremooniat boikoteerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: AP / Scanpix

Kergejõustiku maailmameistrivõistlustel Berliinis oma meheliku välimuse tõttu tähelepanu keskmesse sattunud naiste 800 m võitnud lõuna-aafriklane Caster Semenya on sugulaste ja ametnike sõnul tekkinud kõmu tõttu nii solvunud, et oleks peaaegu eilsele medalitseremooniale minemata jätnud.

Nimelt on paljudel tekkinud küsimus, kas Semenya on ikka naisterahvas või on hoopis tegemist mehega, kirjutab Eurosport.

«Ta ütles, et ei taha poodiumile minna, aga ma ütlesin, et ta peab minema,» avaldas Lõuna-Aafrika Vabariigi Kergejõustikuliidu president Leonard Chuene ajalehele The Times. «Ta pole üldse rõõmus, ta tõesti ei tahtnud seda medalit.

Just Chuene oli see, kes Semenyale eile õhtupoolikul kuldmedali kaela riputas. «Ta ütles mulle: «Keegi pole mulle kunagi öelnud, et ma ei ole tüdruk, aga siin Berliinis ma ei olegi. Ja ma ei ole poiss. Miks sa mind siia tõid? Sa oleks pidanud mind mu kodukülasse jätma.»,» vahendas Chuene sportlase sõnu.

Semenya perekond on maruvihane, et Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) soovib, et nende 18-aastane tütar läbiks sootesti.

«Me ei nõustu sellega, et teda testitakse, oleme hoopis temaga ühte meelt – pigem võinuks ta medalist loobuda. Me ei lase oma tütart niimoodi häbistada,» ütles Semenya isa Jacob ajalehele The Times.

«Olen oma tütre üle äärmiselt uhke. Ja see jutt, et nad tahavad teda uurida – seda minu eluajal ei juhtu,» väljendas ka Semenya ema Dorcus oma pahameelt. «Ta on naine, mina tõin ta ju ilmale.»

Lõuna-Aafrika tabloidleht Sowetan avaldas ka koopia Semenya sünnitunnistusest, kus on märgitud, et ta on naissoost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles