Kui oled masenduses, loe raha!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala
Florida teadlased on tulnud avastusele, et masenduse vastu aitab rahalugemine. Just selline, et võtad aga paki kupüüre kätte ja siis loed raha, vahendab NaisteMaailm.ee.

Katses osalenud inimesed jagati kahte gruppi. Ühe grupi inimesed pidid lugema rahapakist välja 80 100-dollarilist rahatähte, teine grupp pidi paberipakist eraldama lihtsalt 80 paberitükki. Pärast seda pandi kõik katses osalenud mängima mängu nimega Cyperball.

Osalejatele vihjati, et nende partneriteks on kolm teist mängijat, kuigi mängiti tegelikult arvuti vastu. Mõned mängijad said pallile rohkem pihta kui teised. Nende seas, kellel võimaldati vähem pallile pihta saada oli tendents selline, et paberilipikute lugejad näitasid üles suuremat stressi kui rahatähtede lugejad.

Teises katses palusid teadurid inimestel oma sõrmed pärast kas raha või paberitükkide lugemist 30-ks sekundiks kuuma vette kasta. Üllatuslikult tundsid need inimesed, kes olid raha lugenud, väiksemat ebameeldivust kui paberilugejad. Lisaks sellele tundsid rahalugejad end tugevamatena kui paberilugejad.

Hilisema katse käigus palusid psühholoogid inimestel koostada nimekiri oma möödunud kuu rahalistest väljaminekutest, teistel paluti koostada nimekiri möödunud kuu ilmatingimustest. Seejärel korrati katset pallimängu ning kuuma veega.

Need inimesd, kes olid mõelnud ilmast, tundsid normaalselt stressi ja kuuma vee tekitatud valu, need, kes olid mõelnud rahalistest väljaminekutest, tundsid sedapuhku suuremat stressi ja tugevamat valu.

Psühholoogid järeldasid: «Ainuüksi mõte rahast omab märkimisväärset psühholoogilist mõju, mis on piisavalt suur selleks, et muuta sotsiaalseid reaktsioone ja koguni valuaistingut.»

Allikas: Science Daily

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles