Helsingi seenemees paljastab: Soome politseivägivalla taga seisavad hiigelrahad

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega. Foto: Mart Kuus

Helsingis arreteeritud Eesti seenemüüja Mart Kuus väidab, et kogu intsidendi põhjustasid metsaandide äris liikuvad mustad hiigelrahad ja maksupettused.


Eelmisel neljapäeval, 13. augustil üritas Kuus Helsingi Kauppatoril kukeseeni müüa. Kuna tal puudus kauplemisluba, kutsusid turukorrapidajad politsei. Järgnenud kakluses osales kuus Soome politseinikku ja eestlane Kuus, vigastusi said mõlemad pooled.

Mart Kuus, miks teil müügiluba ei olnud?

«Juba 20 aastat, sisuliselt sellest ajast saadik, kui Soome hakati Eestist metsaande vedama, pole ükski eestlane seal müügiluba saanud. Lubasid annab välja Helsingi linnavalitsuse ametnik ja avaldusele vastatakse vaid, et «tagasi lükatud».»

«Tegelikult ma ei tahtnudki neid seeni seal müüa, vaid tekitada diskussiooni selle üle, kuidas Soome vahendajad petavad Soome ostjaid ja maksuametit,» rääkis Kuus. «Ehkki ma pakkusin kohe, et maksan koha peal 1000 eurot, lisaks võimalikud trahvid, kutsuti ikkagi politsei.»

Mart Kuus, seletage, miks ei saa eestlased Soomes turul kauplemisluba?

Mart Kuusi sõnul on asja taga aastakümneid käinud hiigeläri, mille osalised ei taha teisi turule lasta.

«Esiteks müüakse soomlastele Eestist, Lätist, Leedust ja Valgevenest pärit metsaande Soome andide pähe, sest patriotismist on soomlased kohaliku, aga samaväärse kauba eest valmis maksma palju rohkem,» ütles Mart Kuus.

Kuus jutustas, et Soomes ostavad vahendajad lõuna poolt odavalt marju-seeni kokku ja pakendavad need ümber, et siis kohalike saadustena turule paisata. Sellise mehhanismiga võib seenekilo pealt kuni 20 eurot kasumit saada. Kuusi sõnul peidetakse see raha erinevaid võtteid kasutades osavalt maksuameti eest ära.

«Soomes on traditsioon müüa marju-seeni liitriga, 1 liitris on umbes 200g seeni. Soome hulgifirmad ostavad ainult suuri seeni, sest neid mahub liitrisse vähem. 1 liiter kukeseeni maksab 5 eurot,» tutvustas Kuus Soome seenehindu.

«Eestis ostetakse seeni kokku 3,5-4 eurot kilogramm. Ühest kilogrammist seentest saab umbes viis kahesajagrammist seeneliitrit. Liiter seeni maksab Soome turul viis eurot, seega 1 kg maksab 25 eurot. Nii tuleb seenekilo pealt 20 eurot kasumit,» arvutab Mart Kuus.

«Aga kas sellest makstakse ka ausalt makse? Ei maksta!» põrutas Kuus. «Ainuüksi Helsingi keskturu kukeseentemüügi päevakäive on 3-4 tonni, st 75-100 000 eurot! Helsingi turu kuukäive on minimaalselt viis miljonit eurot.»

Kokku liiguvad selles äris kümned miljonid eurod, mida Kuus peab piisavaks mõjuriks, et tema vastu nii karme meetmeid kasutati. Kuus ei usu, et tavalised politseinikud nii drastilisi meetmeid oleks rakendanud, käsk pidi tulema kõrgemalt poolt.

«Kui Helsingi turu kuukäive ulatub 5 miljoni euroni, siis iseenesest mõistetavalt ei lasta ühtki pärismaalasest eestlast turule ligi,» kirjeldab Kuus soomlaste suhtumist. «Kasutatakse kõiksugu vahendeid meid sellest ärist eemale hoidmiseks.» 

Kuna Kuus politseinike korraldustele ei allunud, kasutasid need tema peal pipragaasi, kumminuie ja Kuusi väitel isegi teleskoopnuia. Kuus osutas vastupanu, mistõttu vähemalt üks politseinik sai vigastusi: murdunud hammas ja õmblusi nõudnud peahaavad.

Kuusile on esitatud kahtlustus kergete kehavigastuste tekitamises ning ametivõimudele vastu hakkamises. Kuusi sõnul tegeleb asjaga praegu tema advokaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles