Mälumäng

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Mitmendal kohal on Saaremaa pindalalt maailma saarte loetelus?


2. Planeet Saturnil on paljude kaaslaste (kuude) seas ka Rhea. 1672. aastal Giovanni Domenico Cassini avastatud ja 1847. aastal nime saanud kuul on üks sealsetest kraatritest oma nime saanud eesti mütoloogiast. Mis nimi?



3. Arvatavasti on väga vähe neid, kes pole näinud Riias sündinud skulptori Vera Muhhina kuulsaimat tööd, 1937. aasta Pariisi maailmanäitusel Nõukogude Liidu paviljoni ehteks olnud ning hiljem aastakümneid Moskvas rahvamajanduse saavutuste näitusel eksponeeritud hiiglaslikku taiest «Tööline ja kolhoositar». Need, kes pole näinud skulptuuri vahetult, on seda kindlasti näinud Mosfilmi logona. Ent sama kunstniku tööde hulka kuulub ka ühe väga tuntud tarbeeseme loomine. Polnud vist ühtki nõukogudeaegset majapidamist, kus see ese puudunuks. Eseme tootmist alustati 1943. aastal ja ilmselt jätkub nende valmistamine Venemaal tänapäevalgi. Mis ese?



4. Selles riigis olid 2005. aasta märtsist kuni 2006. aasta augustini võimul naised – nende hallata olid kõik tähtsamad ametipostid. Mis riik?



5. Selle kuulsa loo kirjutas tšehhi helilooja Julius Fucik algselt sõjaväemarsina nime all «Grande Marche Chromatique». Hiljem muutis helilooja loo pealkirjaks «Gladiaatorite sissemarss» («Vjezd gladiatoru»). Kus seda populaarset teost kõige sagedamini kuulda võib?



Vastused: 1. 175. 2. Uku. 3. Kandilise küljega joogiklaas. 4. Uus-Meremaa. Peale riigipea Elisabeth II olid ka kindralkuberner, peaminister, parlamendi spiiker ning ülemkohtu esimees siis naised. 5. Tsirkuses. Tegemist on kuulsa tsirkusemarsiga, mida tavaliselt just enne klounide tulekut esitatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles