Vanas Egiptuses oli oma «Michael Jackson»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas-Egiptuses oli oma «Michael Jackson» ?
Vanas-Egiptuses oli oma «Michael Jackson» ? Foto: AFP / Scanpix

Pärast popstaar Michael Jacksoni surma on tuhanded inimesed käinud USAs Chicago muuseumis vaatamas vanaegiptuse kuju, mille näojooned meenutavad laulja omi.

Üle 3000 aasta vana  lubjakivist kuju on tegelikult naisebüst, kirjutab AP.

Lauljat meenutav kuju osteti 1889. aastal Egiptusest Kairost ja see on Chicago The Field Museumis olnud püsiekspositsiooni osa 21 aastat.

Kuju on 25 sentimeetrit kõrge ja 35 sentimeetrit lai.

Muuseumi külastatavus ja kuju populaarsus kasvas pärast Jacksoni surma märgatavalt.

Asjatundjate sõnul pärineb see naisekuju Uue Kuningriigi ajastust, mis kestis 1550 – 1050 eKr.  Sel ajajärgul olid Vanas Egiptuses võimul näiteks sellised kuulsad vaaraod nagu Ramses ja Tutanhamon.

Kuju käivad vaatamas eelkõige Jacksoni fännid, kellest mõned on seda vaadanud tunde.

Muuseumi avalike suhete juht Darnell Williams võrdles käiku kuju juurde lausa palverännakuga.

«See kuju on meil olnud aastaid, kuid populaarseks muutus see alles pärast laulja surma. Inimesed tulevad seda vaatama lähedalt ja kaugelt, kuna see on Jacksoniga sarnane,» sõnas Williams.  

Esindaja jätkas, et külastajad sooviksid Jacksonit meenutavat kuju katsuda ning isegi suudelda, pidades seda nagu mingiks jumala endeks, kuid seda kaitseb klaas.

Aafrika kunsti osakonna kuraatori James Phillipsi sõnul ei ole teada, kes poseeris selle kuju tegemise jaoks.

«Vanas Egiptuses elanud naise ja Michael Jacksoni näojoonte vahel on märgatav sarnasus. Meie andmetel ei näinud Jackson oma eluajal kunagi seda kuju,» nentis kuraator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles