Teadlased: kontoritöötajaid ohustab emboolia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istuva töö tegijaid ohustab emboolia
Istuva töö tegijaid ohustab emboolia Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa teadlaste kinnitusel mitmekordistab istumist nõudev töö embooliasse haigestumise riski.

Teadlased lisasid, et kontoritöötajate embooliasse haigestumise risk on sama suur kui tihti lennukiga reisivatel inimestel, kirjutab abc.net.au.

 

«Pikka aega istumine võib tekitada veresoonte ummistumise verevooluga edasikanduva emboli ehk topisega. Need võivad tekkida näiteks jalgades või kopsudes. Eelkõige ohustab emboolia kontoritöötajaid,» selgitasid uurijad.

Teadlased soovitasid istuva töö tegijatel võimalikult sagedasti jalgu liigutada ja töös pause teha.

 

«Kontoritöötajatel on emboolia saamise risk sama suur kui tihti pikamaalendude reisijatel, kelle keha on tunde istuvas sundasendis,» lisasid uurijad.

 

Emboolia on veresoone ummistumine verevooluga edasikanduva niinimetatud emboli ehk topisega. Emboliks võib olla trombimass, rasvatilk, õhumull jne.

Jäseme äge emboolia on sagedasim veresoonkonna haigusseisund. 90 protsendil juhtudest tabab see vaagna- ja jalaartereid ning kümnel protsendil  käeartereid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles