Kas abielulahutus rikub tervist?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada kompanii Genesis Biolabs on välja töötanud 99 dollarit maksva geenitesti, mis peaks aitama tuvastada noorpaari väljavaadet abieluõnnele.
Kanada kompanii Genesis Biolabs on välja töötanud 99 dollarit maksva geenitesti, mis peaks aitama tuvastada noorpaari väljavaadet abieluõnnele. Foto: Corbis / Scanpix
Abielulahutus ja lesestumine mõjuvad tervisele laastavalt ning selle negatiivne mõju avaldub ka siis, kui inimene uuesti abiellub. Sellisele järeldusele jõudsid Chicago Ülikooli teadurid, vahendab NaisteMaailm.ee

«Nende inimeste hulgas, kes on praegu abielus, on näha halvemat tervist neil, kes on varem oma abielu lahutanud. Nii neil, kes on varem lahutatud kui neil, kes on lesestunud, on igas suhtes halvem tervis,» ütles Chicago Ülikooli sotsioloog Linda Waite.

Waite ning tema kolleeg Mary Elizabeth Hughes võtsid oma uurimuses vaatluse alla nii varasemad kui praegused abielusuhted ning inimeste tervisliku seisukorra. Seejuures võeti arvesse ka geneetilisi soodumusi ning muid faktoreid, mis võiksid tervist abieluväliselt mõjutada.

«Näib, et abiellumine mõjutab tervist otseselt. Näiteks elavad abielus olevad inimesed tervislikumat elu kui need, kellel püsipartner puudub,» leidsid teadurid. Abielulahutus ning lesestumine toovad kaasa nii stressi kui üldise tervisliku seisundi languse.

Muuhulgas leiti, et:

Abielu lahutanud või lesestunud inimestel esineb 20 protsenti rohkem kroonilisi haigusi, näiteks südamehaigusi ja diabeeti. Suureneb ka vähki haigestumise oht. Lisaks on lahutatud inimestel vähenenud liikuvus, neil on probleeme trepist ülesminemisel või pikema maa jala käimisel.

Neil inimestel, kes pole kunagi abiellunud, on 13 protsenti suurema tõenäosusega depressioon kui abielus inimestel, kuid suuremat kroonilistele haigustele soodumust neil ei täheldatud.

Inimestel, kes lahutasid ja abiellusid uuesti, oli 12 protsenti suurem soodumus jääda krooniliselt haigeks, samas ei olnud neil suuremat depressiooni kui neil, kes elasid koos oma esimeses abielus.

«Mõned tervislikud seisundid, nagu näiteks depressioon, järgnevad hetkel toimuvatele negatiivsetele elusündmustele kiiresti ja tugevalt. Samas on sellised seisundid nagu häired südame töös ja diabeet hiilivama iseloomuga ja annavad endast tunda ka pikka aega pärast negatiivset elusündmust, isegi siis, kui inimene on juba uue elukaaslase leidnud,» järeldas Waite.

Allikas: Science Daily

Mida arvad Sina, kas lahutamine mõjub tervisele laastavalt?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles