Valgas algas kirikumuusika suveakadeemia

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Jaani kirik
Valga Jaani kirik Foto: Kunnar Rüsülainen

Valgas toimub tänasest laupäevani teine rahvusvaheline kirikumuusika suveakadeemia, mis keskendub tänavu Felix Mendelssohn Bartholdy 200. sünniaastapäeva puhul tema kirikumuusika- ja oreliloomingule.


Eesti ajalooliste orelite valik pakub rahvusvahelist huvi ja organistidele suurepärase võimaluse eriti saksa romantilise muusika ja selle suundadega tutvumiseks. Eestis on säilinud algupäraseid instrumente, sest vahepealsete olude tõttu ei ole neid saanud moevooludest mõjutatuna ümber ehitada või sootuks välja vahetada.



Suveakadeemia  raames toimuvate meistrikursuse õpetaja on professor Olli Porthan Helsingist Sibeliuse akadeemiast. Õpe toimub peamiselt Valgas hiljuti restaureeritud algupärasel Janis Cimze tellitud orelimeister Friedrich Ladegasti 1867 ehitatud orelil.



See orel on üks väheseid selle ajastu parima saksa orelimeistri muutumatuna säilinud pillidest kogu maailmas ja pakub sellisena just Mendelssohni ajastule omast kõlamaailma.



Meistrikursusel on programmis loenguidki. Lektor Olli Porthan kõneleb Mendelssohni suhtest orelitesse ja ajastu kultuurimaailmast ning mängutehnika eriärasustest Saksamaal 19. sajandi algupoolel. Taani orelikunstnik Vibeke Astner esitleb taani heliloojat Niels W. Gadet, kes oli Mendelssohni õpilane, ja tutvustab Taani romantika ajastu orelimuusikat. Orelimeister Alvis Melbardis Lätist räägib Läti ja Eesti oreliehituskultuurist 19. sajandi esimesel poolel.


Õhtuprogrammi kuuluvad kontserdid Valga ja Otepää kirikus.



2007. aastal alguse saanud rahvusvahelist kirikumuusika suveakadeemiat korraldab Elke Unt Hugo Lepnurme muusikaühingust koostöös Soome noorema põlve tuntud organisti Markku Mäkineniga, kes on ettevõtmise kunstiline juht.




II rahvusvaheline kirikumuusika suveakadeemia kontserdid

Esmaspäev, 27. juuli

Kell 19 avakontsert Valga kirikus.


Mendelssohni teosed koorile ja orelile.


Cesise lossi kammerkoor, dirigent Marika Austurma (Läti),


organist Lelde Krastina (Läti).



Teisipäev, 28. juuli

Kell 19 orelikontsert Otepää kirikus.


Mendelssohni oreliteosed.


Markku Mäkinen (Soome).



Kolmapäev, 29. juuli

Kell 19 orelikontsert Valga kirikus.


Mendelssohn ja Taani vararomantika.


Organist Vibeke Astner (Taani).



Neljapäev, 30. juuli

Kell 19 orelikontsert Valga kirikus.


Hilisromantikute Mendelssohni seadeid.


Olli Porthan (Soome).



Laupäev, 1. august

Kell 18 kontsert Valga kirikus.


Esinevad suveakadeemia meistrikursustest osavõtjad.



Kontserdid on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles