Teadlased: tuukani nokk on nagu konditsioneer

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased: tuukani nokk on nagu konditsioneer
Teadlased: tuukani nokk on nagu konditsioneer Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia Sao Paulo Estadual Paulista ülikooli teadlased lahendasid eksootilise linnu tuukani noka saladuse, mis nende sõnul funktsioneerib nagu looduslik konditsioneer.

Tuukanitel on võrreldes tema kehasuurusega linnumaailma kõige suurem nokk, kirjutab Science.

Teadlased püüdsid aastaid teha kindlaks, miks rähniliste hulka kuuluval linnul selline nokk on.

Kuulus loodusteadlane Charles Darwin arvas, et see on vajalik vastassoost partnerite ligimeelitamiseks, teised aga, et see hõlbustab söömist või on visuaalne hoiatussüsteem.

Nüüd aga tehti kindlaks, et suur nokk aitab neil lindudel oma kehatemperatuuri normaalsena hoida.

«Tuukanite keha vabaneb liigsest kuumusest vereringe abil. Eriti aitab sellele kaasa nokk, mis toimib omamoodi konditsioneerina,» selgitasid uurijad.

Tuukanite nokk on nii suur, et see on võrreldav elevandi kõrvadega, mis samuti töötavad looma kehatemperatuuri alandajatena.

Teadlane Denis Andrade lahendas noka saladuse, mõõtes kuue eriti suure nokaga tuukani nokatemperatuuri.

Ta avastas, et nokk aitab keha jahutada 30 – 60 protsendi ulatuses, kuid on ka isendeid, kellel toimub see protsess 100 protsendiliselt noka kaudu.

«See on kindel, et suur nokk toimib jahutajana, sest see on suur,» selgitas teadlane.

Tuukanlased (Ramphastidae) on Kesk- ja Lõuna-Ameerika troopikametsade  rähnilised. Nokk on ülisuur, sulestik kirev.  Need kohmakalt lendavad linnud pesitsevad puuõõntes. Toituvad puuviljadest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles