Nädalavahetus tõotab kuumalainet

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetusel tasub nautida suvesooja.
Nädalavahetusel tasub nautida suvesooja. Foto: Priit Pullerits.

Kui laupäeval kerkib temperatuur 26 kraadini, siis pühapäeval on oodata ligi 30 soojakraadi koos lämmatava niiskusega.

Pühapäeval lisandub kuumusele õhuniiskus, mis muudab kõrge temperatuuri raskemini talutavaks. Õhtul võib Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilaini sõnul alata vihmasadu.

Merilain ütles, et kuumust jagubki vaid korraks, sest esmaspäeval algavad suured vihmad.

Pühapäeval tekib väike äge tsüklon tõenäoliselt Poola kohal. Selle eel liigub Eestisse väga soe ja niiske õhk. Rohked sajud ja äike võivad õhtuks haarata peamiselt Lõuna-Eesti. Kagutuul tugevneb. Sooja tuleb 23 kuni 29 °C.

Õhutemperatuuri tõus suvekuudel üle 25 kraadi sunnib inimest ja teda ümbritsevat keskkonda muutustega kohanema. Talutavate temperatuuride vahemik sõltub inimese vanusest, organismi seisukorrast, aktiivsusest ja riietusest ning samuti väliskeskkonna teguritest, millest olulisimad on õhuniiskus, tuule kiirus ja päikesepaiste intensiivsus.

Palavate ilmadega tuleb eelkõige kroonilisi haigusi, nt kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi põdevatel inimestel olla ettevaatlik - sageneda võivad südameatakid, tõuseb vererõhk. Kuumus ohustab veel ka kuni nelja-aastaseid lapsi ja üle 65-aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulisi. Kuid kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles