Kihnu Virve lõpetab oma lõbusa suvetuuri Pärnus

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru Jõelaevanduse Punt Virve suvetuuril.
Audru Jõelaevanduse Punt Virve suvetuuril. Foto: 24tundi.ee

Pühapäeval annab Pärnu Vallikäärus oma suvetuuri viimase kontserdi 81aastane Kihnu laulumemm Virve Elfriede Köster, kelle tänavunegi tuuritamine on möödunud äärmiselt meeleolukalt.

Virve Köster ja tuuril kaasa löövad Järsumäe pereansambel, Audru Jõelaevanduse Punt ning ansamblid Zetod ja Untsakad on saanud siiani tuuril nii paduvihma kui nautinud päikesepaistet.

"Vihma kallas, nagu sein oleks ees, olime kõik märjad nagu kassipojad," meenutas Virve suvetuuri kontserte Haapsalus, Hiiumaal ja Saaremaal. "Nüüd on õnneks ilm ilus ja kõikjal võetakse meid soojalt vastu."

Järsumäe pereansamblis osalev Virve lapselaps Raina Kiviselg tänas eraldi kõiki Haapsalu, Hiiumaa ja Saaremaa inimesi, kes vihmale vaatamata kontserdile tulid.

Pulli peab saama

Virve särab iga kontserdi eel rahva eest läbi minnes nagu ladvaõun. Kõik on tore ja publik võtab lauliku imeliselt vastu.

"Mõni ütleb küll, et mida sellest vanaeidest endaga kaasa lohistatakse, aga mind ei lohista keegi kuhugi," naerab Virve. "Kui hakata rahva pilli järgi tantsima, läheks pill lõhki."

Möödunud reedesel Tartu kontserdil hüppas lava ette kaks noormeest, lillekimbud käes. Virve polnud oma kelmikusest midagi kaotanud ja kingis poistele lillede eest laksuvad põsemusid, mille peale sattus vaimustusse kõike tähelepanelikult jälgiv Tartu publik.

Et Virve esitab oma tänavusel "Südasuve tuuril" peamiselt uusi laule, ei paista publikut samuti häirivat. Uued lood võetakse vastu niisama vaimustunult kui Virve menuhitid "Mere pidu" ja "Vesiroosid".

"Päris hästi võetakse uued laulud vastu, rahvas lööb kõikjal tantsu," lausus Virve.

Audru Jõelaevanduse Pundi eestvedaja Ado Kirsi teatel on Virve värske looming varasemast mõtlikum.

"Aga Virve ise ka ju vanem, ent selle eest on sõnades rohkem tarkusetera," märkis Kirsi.

Et tegu on Virve teise suvetuuriga, tuleb sedapuhku publikule natuke show'd teha.

Nii kimas Kihnu naiste vägi Haapsalu piiskopilinnuse õuele vinge miilitsatsikliga, nagu Kihnus tavaks.

Virve on kodusaarel tuntud kalalkäija, seepärast otsustati Hiiumaal Sõrul maabuda paduvihmas lavale aerupaadiga.

Nalja sai Saaremaalgi, kui Virve esinemise eel vändati sissejuhatus Kanal 2 saatele "Eesti nokitseb". Nii jõudis saatejuht Ott Kiivikase kõrval kaamerate ette Virve koos Järsumäe pereansambliga.

Saate raames korraldati Kuressaares omapärane võidusõit, kus nägi kohaliku leiduri ehitatud poolikut autot.

Laupäeva õhtul tegid Eesti langevarjuklubi liikmed aga Raplas hoopis Virvele endale pulli, kui maandusid kontserdi ajal Rapla Tammemäe laululava juurde muruplatsile.

Eesti langevarjuklubi pressiesindaja Annika Arrase teatel tekkis idee laulumemme hüppega üllatada kohe, kui kuuldi, et Virve Raplas kontserdi annab.

"Virve käis meie juures langevarjuga hüppamas, et sellises eas langevarjuga hüpata on üle maailma erakordne sündmus, oleks väärikas Virvele selle eest au anda," selgitas Arras hüppe eesmärki.

Kihnu Virve auks hüppasid kümme langevarjurit 3500 meetri pealt.

Et tegu oli niivõrd piduliku sündmusega, läksid Kihnu naisedki Raplas lavale langevarjurite kostüümides.

Kas pühapäevasel Pärnu kontserdil publikule show'd tehakse, ei osanud Virve veel öelda.

"Ma läheks küll lavale hobuse või ratta seljas või sõidaks kas või sellesama tsikliga sinna platsile," teatas Virve. "Aga neid pole siin ju kuskilt võtta."

Tervise ja väsimuse üle Kihnu laulumemm ei kurda.
"Käime ikka nahka karastamas," seletab Virve. "Eile õhtulgi käisime ujumas, see värskendab ja annab energiat."

Virvet tuuril saatva ansambli Zetod eestvedaja Jalmar Vabarna märkis samuti, et Kihnu Virve on üks äraütlemata lahe ja elujõuline inimene.

"Virve on kihvt mutt," märkis Vabarna. "Loodan ainult, et me teda oma rokiga ära ei ehmatanud."

Nüüd võiks näitlemist proovida

Kuigi Virve annab pühapäeval Pärnu Vallikäärus suurel laval oma viimase kontserdi, ei ole temast elurõõm ja ulakus kadunud. Vastupidi, kui tuur läbi, võiks teatris kätt proovida.

"Üks arvas, et peaksin merepõhjas ära käima, aga selle jätan ära, sest olen kolm korda uppumissurmas olnud," põhjendas Kihnu laulumemm. "Aga kui oleks võimalus, tahaks teatris ühte osa mängida. Mängiks koos lapselaps Rainaga väikese episoodi, kui pakutaks. Näeks, kuidas need Kihnu naised, kes pole kunagi seda asja õppinud, hakkama saaksid."

Kihnu Virve "Südasuve tuuri" viimane kontsert algab pühapäeval Pärnu Vallikäärus kell 20. Virve kõrval on laval kõik teda saatvad ansamblid.

Kas Virve järgmisel aastal tuurile läheb, ei hakanud laulumemm ennustama.

"Järgmist tuuri vaatame siis, kui on sinnamaani elatud," teatas Virve.

Pühapäevase Pärnu Vallikääru kontserdi piletid on saadaval Piletilevis ja kohapeal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles