Pärnu ooper esitleb taas hullumist

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vanalinna kooli aknal laulab Kai Kallastu, all laval etendab flötist Leonora Palu Surma.
Pärnu Vanalinna kooli aknal laulab Kai Kallastu, all laval etendab flötist Leonora Palu Surma. Foto: Indrek Aija

Tänasest saab Pärnu Vanalinna põhikooli hoovis taas kuulata Pärnu ooperi “Hullumisstseene kvaliteetooperitest”.


Teoses põimuvad sopran ja flöödihelid elektroonika võimalustega. Esitamisele tulevad hullumisstseenid Vincenzo Bellini ooperist ”Puritaanlased” ning Gaetano Donizetti ooperitest ”Lucia di Lammermoor” ja ”Anna Bolena”.



Hullumeelsuse muusikaline portreteerimine tõusis iseäranis ausse Itaalia romantikutel, kes kirjutasid bel canto - ooperitesse hullumisstseene, mille tundepuhangud nõuavad lauljalt kõrgeimat interpretatsioonitaset. Romantismiaja ooperite põhiliselt sopranitest peategelased veedavad palju aega halastust anudes, julma saatust needes või mineviku helgeid hetki meenutades. Neil on ooperites vähemalt üks suur aaria ja oluline roll ansamblites. Langedes õnnepilvedest või joobumuse kõrgustest meeleheitesse, sureb peategelane kas läbipõlenu, kuutõbise või muidu segasena, pimestades enne seda kuulajaid kirgliku vokaaltehnilise akrobaatikaga.



“Hullumisstseene” esitavad 14., 16. ja 18. juulil ja 4. ja 6. augustil kell 22.30 sopran Kai Kallastu ja flötist Leonora Palu. Lavastuse sünnile on kaasa aidanud Repoo Ensemble’i liikmed Andrus Kallastu, Kaspar Aus, Hans-Gunter Lock, Rein Laos ja Indrek Palu. Etenduse kunstnikud on Margus Tiitsmaa ja Pille Neeve. Orkestripartii kõlab Orchestra Communale di Unräp esituses, dirigent on Scanner Garritan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles