Sadamaotsijad veetsid väheste elanikega saarel tegusa võttepäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatejuhid Urmas Vaino ja Anatoli Tafitšuk alustavad hooaja viimast merereisi, Väike-Pakrile.
Saatejuhid Urmas Vaino ja Anatoli Tafitšuk alustavad hooaja viimast merereisi, Väike-Pakrile. Foto: Marina Puškar

Postimees käis sarja «Sadam otsib meremeest» võttegrupiga


Pakri saartel ning kiikas Eesti Televisiooni suvise lustliku meresaate valmimise köögipoolele.

ETV seitsmeosalises suvesarjas «Sadam otsib meremeest» külastavad Urmas Vaino ja Anatoli Tafitšuk põnevaid sadamaid ja väikseid saari nii kodumaal kui ka põhjanaabrite juures. Suve jooksul uurivad saatejuhid välja huvitavamad seigad paikade ajaloost ja teevad tutvust kohaliku rahvaga.



Kell kümme kogunevad saar­tele suundujad telemaja parklasse ja kui vajalik tehnika on bussi pakitud, võib reis alata. Meeskond jaguneb kaheks, produtsent Tõnis Leht läheb koos «Erisaatest» tuntud Vaino ja Tafitšukiga päeva tegemiste üksikasju arutama, ülejäänud suunduvad toiduvarusid hankima.



Supermarketis kulub peaaegu tund, sest ees ootab kaks tööpäeva, mis sisseostude tegemiseks uut võimalust ei paku.



Pool tundi pärast keskpäeva jõuame Kurkse sadamasse, kus vahepeal saate sisus kokku leppinud Leht, Vaino ja Tafitšuk meid juba ees ootavad. Laadime kompsud suurde kollasesse kummipaati nimega Arabella, tõmbame selga päästevestid ja kihutame Väike-Pakri poole.



Linnud tõid vihma

Rannale lähenedes võtab kapten tuure maha ja meie peade kohale ilmuvad kriiskavad tiirud. Helirežissöör Henn Liiva osutab käega maariba poole ja lausub: «Seal kuskil on nende koloonia ja meie kujutame endast pesadele ohtu. Kohe tuleb neid väga palju juurde!»


Rein Maraniga koos filme teinud mees ei eksi.



Minuti pärast tõuseb tiirude armee parvena saarelt lendu ja vihiseb meie kohal ringi, kuni nende territooriumilt välja jõuame.


Kohe kui paat kinnitatud ja esimene kott maha tõstetud, hakkab justkui tellimise peale vihma sadama. Saareelanikud on meile vastu saatnud järelkäruga traktori ja koos sellega jooksevad meid tervitama kaks elevil taksikoera.



Esimene hoone, mis saabunud maarottide pilku püüab, on Olevi kirik. Õigemini küll kiriku torn, sest ülejäänud hoone on ajahammas selle küljest ära närinud. Tee peale jääb ka saare erakliku püsiasuka Mati-Erki Nymani tuulegeneraatorite ja päikesepaneelidega varustatud armas majake.



Võttepäevadeks on telemeeste käsutusse usaldatud väike palkmaja, kus kogu läbivettinud meeskond järgmised tunnid kuivab. «Nii kaua kui niimoodi sajab, ei saa küll võtma hakata,» ohkab Leht.



Kuna vihm lõppemise märke ei ilmuta, tuleb aega sisustada millegi muuga. Liiva asub köögitoimkonna etteotsa ja valmistab koos toimetaja Gerli Veermäega seltskonnale hõrgutava lõuna. Teised loevad raamatuid või vaatavad Tafitšuki sülearvutist «Futuramat».



Tundub, et saare stoiline elurütm on pealinlased oma rüppe haaranud. Rahulikku õhkkonda toob elevust akna alla kogunenud seapere, kes toidulõhna peale külalisi uudistama tuli.


Äkki vihm lakkab. Kõik kargavad püsti ja asuvad ette valmistama võtet, milles Pakri teine püsiasukas, ehitaja Elar Uue, oma kodu tutvustab. Kui kõik vajalikud inimesed on Uue maja juurde kokku aetud, hakkab kallama nagu oavarrest.



Sigade rünnak

Režissöör Mihkel Ulk kamandab rahva kiiresti varju alla, sest ilmselgelt jääks see võte saatetehnikale viimaseks. Heledas ülikonnas Vaino ei jõuagi majja joosta ja peab ootama saju lõppu puu varjus.



Peagi paduvihm raugeb ja päeva esimene võte saab alata. Uue tutvustab saatejuhtidele oma elupaika, kust ei puudu ka lambad ja haned. Seejärel otsustab Tafitšuk peremehele abiks olla ja haarab ämbri sigade toiduga. Loomad ründavad ämbrit täie auruga ja jooksevad kogenematu talumehe peaaegu pikali.



Märkamatult on päev õhtusse jõudnud ja aeg tagasi mandrile sõita. Ülejäänud vaatamisväärsused on lükatud teise võttepäeva ja nendega peame tutvuma juba teleri vahendusel.



«Sadam otsib meremeest» on ETV eetris alates 13. juulist igal esmaspäeval kell 21.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles