Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. 14 Eestimaa vägilast on püstitanud üle 70 maailmarekordi tõstmises. Lõviosa rekorditest (41) on kahtlemata Jaan Taltsi tehtud. Kes tulevad rekordipüstitajate tabelis Taltsi järel vastavalt 11 ja 5 rekordiga?


2. 24. mail 1876 saabus Spitheadi reidile Portsmouthi lähedal korvett, mis oli samast lahkunud kolm ja pool aastat tagasi. Just selle laeva ekspeditsioon on aluse pannud moodsale okeanograafiale. Ekspeditsiooni käigus tehti 492 sügavusmõõtmist, 362 veetemperatuurimõõtmist ning palju teisi uuringuid ja katseid. Selle laeva nimi anti hiljem USA kosmosesüstikutele. Mis nime kandis korvett?



3. Tänapäeval on krediitkaart asendamatuks rahakoti osaks enamikule mingeid sissetulekuid omavatele inimestele. Esimene krediitkaart väljastati aga juba 1952. aastal, väljastajaks Franklin Bank. Mis linnas see juhtus?



4. Esimest korda ilmus see oluline teos Lausanne’is (Šveits) aastatel 1860–1866. Teos koosnes 32 suureformaadilisest köitest, mis sisaldas 4600 lehekülge ja kaalus kokku 60 kilogrammi. Tänapäevalgi tuleb teosele järele minnes kasutada sobivat sõiduvahendit. Mis teos?



5. Mõni aasta tagasi käidi välja idee, et JuJaJa võiks kuuluda maailma kultuuripärandi nimistusse. Mis on JuJaJa?



Vastused: 1. Alfred Neuland, Karl Utsar. 2. Challenger. 3. New Yorgis.


4. Braille’ (pimedate) kirjas Piibel. 5. Jaanipäeva tähistamine Soomes, Eestis ja Lätis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles