Kas lühike treening võib olla efektiivne?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas lühike treening võib olla efektiivne?
Kas lühike treening võib olla efektiivne? Foto: www.kaalustalla.ee

Seekordne www.kaalustalla.ee artikkel annab ülevaate treeningmeetoditest, mis on suunatud piiratud aja ning võimalustega inimestele, kes sellegipoolest sooviksid omandada ilusa füüsilise figuuri ning raudtugeva tervise.

Enamasti, kui räägitakse trenni tegemisest, siis käib jutt mitu korda nädalas treenimisest ning ikka tund või kaks korraga. Soovitatakse jõusaali- või rühmatreeninguid. See pole muidugi vale, kõik on tegelikult õige. Aga mida see praktilisel kujul endast ette kujutab?

Rahaline kulu saab esiteks olema märkimisväärne. On ju tarvis osta spordiklubi pääse, samuti on vajalik kulutada transpordi peale– sobiv spordihoone pole kõigil ju otse elukoha kõrval.

Lisaks ajaline kulu. Treening ise võib võtta tund või kaks aega. Lisame juurde mineku ja tuleku ning kõik see tähendab nädalas mitmeid, mitmeid tunde ajakadu.

Kokkuvõtlikult tähendab see seda, et päris paljud inimesed, kes väga sooviksid vormi saada, ei saa endale sellist lähenemist lihtsalt lubada. Olgu siis probleemiks aeg või raha. Või isegi pisike kartus avalikus kohas teistega koos treenimise ees. Need, kelle vorm ei ole veel nii hea, kipuvad ikka veidi häbenema.

Kas see tähendab, et neil kellel puudub piisav aega ja raha, tulebki heast vormist suu puhtaks pühkida?

Kindlasti mitte. Tegelikult on olemas mitmeid treeningmeetodeid, mida võib kasutada siis, kui ajaga on kitsas käes. Ja mis kõige parem, sa võid seda kõike teha omas kodus ja soovi korral näiteks ka väljas. Vajalik on vaid veidi ruumi. Tulemuste saamiseks vajaminev aeg jääb vaid käputäie minutite juurde.

Eksisteerib selline treeningmeetod nagu HIIT, mis tähendab lihtsamalt öeldes kõrge intensiivsusega intervalltreeningut.

Eesmärk on väga raskelt pingutada suhteliselt lühikest perioodi ning pärast lühikest puhkepausi uuesti väga tugevalt pingutada.

Erinevalt traditsioonilistest treeningutest, mis võivad kesta tunde, on selline treeningmeetod tavaliselt kõigest 10-20 minutit pikk.

Tulemusi saadaksegi justnimelt tänu sellele, et pingutus on tunduvalt suurem, kui muidu. See pingutus sunnib keha ainevahetuse tugevalt kohanema ning see kohanemine kestab edasi ka siis, kui treening ise on juba lõppenud.

Esialgu võib selline trenn tunduda raske, kuid ärge unustage, et kuna see on ajaliselt niivõrd lühike, siis on ta läbi enne, kui te arugi saate.

Kasutada võib seda lähenemist nii traditsioonilistemate aeroobsete treeningu vormidega, kui ka jõutreeningu liikidega. Ühel juhul on suunitlus rohkem võhma arendamiseks ning teisel puhul suunatakse rohkem pinget lihasmassi arendamisele.

Mõlemal puhul võimendate oma kaloripõletust ning tänu sellele ning muudele ainevahetuse protsessidele hakkab kaduma ka liigne keharasv, samas kui lihasmass areneb tugevamaks ning tekib ilus toonus.

Kui tavatreeningute puhul räägitakse, et trenne võiks teha 3-6 korda nädalas, siis intervalltreeninguga võib pigem rääkida 3-4 korrast, sest tegu on raske treeninguga.

Muidugi ei saa väita, et see treening oleks nüüd igast küljest parem, kui mitmed korrad nädalas mitu tundi tavatreeningut – aga ega ta palju maha ei jää. Ärge unustage, te hoiate ju igal nädalal mitu tundi aega kokku. See kokkuhoid iseenesest on üks suurimaid põhjuseid selliste treeningutega tegelemiseks.

Seega treeningu koha pealt on asi selge. Head vormi saab teha ka ajaliselt lühikeste trennidega. Kuid midagi on veel puudu. Selleks on õige toitumine.

Mistahes potentsiaalset kasu treening ka ei pakuks, õige toitumine on see, mis aitab sellest treeningust võtta maksimumi.

Kui toitumine on puudulik, siis ei paku ka parim treening eriti häid tulemusi.

Paljud teevad selle vea, et käivad küll usinalt trennis, aga ei mõista piisavalt palju tähelepanu oma toitumisele panna. See põhjustab aga tulemuste aeglustumist ning sageli ei suudetagi head vormi üldse saavutada.

Suurest hulgast trennist tekib lihtsalt kurnatus ja tülpimus ning asi võidakse üldse katki jätta. Seetõttu ongi tähtis pöörata tähelepanu õigele toitumisele, et iga treening tooks endaga kaasa optimaalsed tulemused.

Kui teid huvitab selline lähenemine, kus nädalas kõigest tunnike treenides võite saada paremasse vormi, siis oleme just teie jaoks loonud spetsiaalse programmi.

Ei mingeid spordisaalide kuumakseid, ei mingeid tundidepikkuseid trenne ja liiklemisi linnas, et saali jõuda. Puudub vajadus sportida teiste inimestega koos ning kõige tipuks saate täpsed juhtnöörid, mida ja millal süüa, et iga trenniminut tooks teile maksimaalseid tulemusi.

.

Panime kokku just sellise koduse kaalulangetamise programmi!

Programmiga saad tutvuda SIIN!

Edu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles