Michael Jacksoni elu: lohutu lapsepõlv ja lõputud skandaalid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Josep Jackson sündis 1958. aastal 29. augustil USAs Indiana osariigis Chicago äärelinnas Garys.

Tulevane superstaar tuli ilmale üheksalapselise perekonna seitsmenda lapsena. Jacksoni vanemad olid tõsiusklikud Jehoova tunnistajad ning popstaar on lapsepõlve meenutades rääkinud, et isa piitsutas teda ja kasutas laste suhtes ohtralt vaimset vägivalda. Samuti on popstaar öelnud, et nuttis lapsepõlves sageli üksindusest.

Professionaalse laulmisega hakkas Jackson tegelema 11-aastaselt pereansambli Jackson 5 koosseisus, alustades selle projekti kõrvalt 1971. aastal ka soolokarjääri.

Peadpööritav tähelend

Maailmakuulsuse ja aukoha popmuusika ajaloos kindlustasid lauljale albumid «Off The Wall» (1979) ja «Thriller» (1982), millega algas vaese mustanahalise poisi peadpööritav tähelend.

«Off The Wallilt», mille kallal ta töötas koos legendaarse produtsendi Quincy Jonesiga, jõudis neli lugu USA hitiedetabelite tippu, «Thriller» purustas aga kõik senised rekordid, püsides edetabelites tervelt 80 nädalat järjest. Michael Jackson oli tõusnud ülemaailmseks superstaariks.

Jacksoni edu pandiks polnud mitte ainult suurejoonelised videod ja efektne lavaline liikumine, vaid tõsiasi, et tema näol oli tegu äärmiselt andeka tantsija, laulja ja meelelahutajaga.

Oma karjääri jooksul kogus ta 13 Grammy muusikaauhinda ja tema plaate osteti maailmas üle 750 miljoni eksemplari. Jacksoni suurimad hitid läbi aegade olid «I Want You Back», «Don't Stop Til You Get Enough», «Billie Jean», «Bad», «Black or White» ja «Earth Song».

Eraklik ekstsentrik

Eduga kaasnes ka tohutu rikkus ning õigustatud kuulujutud sellest, et Jackson on ekstsentriline ja eraklikkusele kalduv. Tema veidratest kommetest räägiti uskumatuid lugusid – näiteks pääses kuskilt liikuma kõlakas, nagu magaks mees hapnikukambris. Kummalisena tundus ka see, et staar soetas endale šimpansi, kellele pani nimeks Bubbles ja keda ta kohtles kui oma last.

Järgnevate aastate jooksul hakkas lisaks Jacksoni käitumisele muutuma ka tema välimus. Mehe tõmmu nahk paistis üha kahvatumaks muutuvat ja ehkki laulja põhjendas seda väitega, et põeb valge laikpigmentsuse nimelist nahahaigust, ei näinud see avalikkust veenvat. Samuti käis Jackson mitmetel iluoperatsioonidel, millest kõige silmatorkavamaid tulemusi andsid üha uued ninalõikused.

1993. aastal puhkes Jacksoni ümber esimene skandaal seoses laste seksuaalse ärakasutamisega. Staari süüdistati temaga sõbrustanud poisi Jordan Chandleri ahistamises ning mehe Neverlandi rantšo otsiti läbi. Jackson eitas kõiki süüdistusi ja kohtuasi lõpetati, kui popstaar lapse isale kohtuväliselt 22 miljonit dollarit maksis.

Lõhikläinud abielud

Samal aastal abiellus Jackson kõigi üllatuseks rock’n’rolli-legendi Elvis Presley tütre Lisa Marie’ga, kuid juba kaks aastat hiljem oli abielu lõhki. Presley rääkis hiljem, et Jackson hõljus nende suhte ajal pilvedes, käitus seosetult ja kujutas endale asju ette.

Laulja alustas samal ajal aga tuuri, kus esitas lugusid oma uuelt plaadilt «History» ning võttis 1996. aastal uue naise, kelleks sai endine meditsiiniõde Debbie Rowe. Pulmade ajal ootas too juba paari esimest last, kes sündis 1997. aastal ja sai nimeks Prince Michael I. 1998. aastal sündis perre ka tütar Paris Michael Katherine.

Paraku lõppes seegi abielu 1999. aastal lahutusega, kusjuures laste hooldusõigus jäi täielikult Jacksonile.

2001. aastal ilmus laulja viimane album «Invincible». Plaadi müüginumbrid olid küll head, kuid mehe veidrused ja tema ümber keerlevad skandaalid olid hakanud ta muusikalisi andeid pöördumatult varjutama. 2002. aastal sai Jackson tundmatuks jäänud surrogaatemaga kunstliku viljastamise teel ka kolmanda lapse, Prince Michael II.

Plaanis selleks suveks turneed

Viimase hoobi superstaari väärikusele andis Martin Bashiri dokumentaalfilm «Elu Michael Jacksoniga», milles võib näha, kuidas mees 15-aastase noormehe Gavin Arvizoga käest kinni hoiab ja magamaminekust räägib. Hiljem süüdistas Arvizo lauljat laste seksuaalses ärakasutamises ning ehkki 2005. aastal lõppenud kohtuasjas mõisteti Jackson täiesti õigeks, oli tema maine avalikkuse silmis kustumatu pleki saanud.

Ometi ei loobunud Jackson kunagi plaanidest oma kadunud hiilgust taastada. Sel suvel kavatses ta anda Suurbritannias mitukümmend võimsat kontserti ning kuuldavasti harjutas esinemisteks ennastsalgavalt, et end taas tõsiseltvõetava artistina näidata.

Eile kustus see lootus aga igaveseks – paraku ei pidanud Jacksoni tervis vastu ja ta süda seiskus oma Los Angelese kodus olles. Ehkki mehe haiglasse viinud parameedikud ja ka tema eraarst teda elustada püüdsid, jõudis fännideni peagi šokeeriv uudis 50-aastase muusiku surmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles