NEZ driftivõistluse võitis rootslane Daniel Björk

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Vahemets ja Daniel Björk
Eduard Vahemets ja Daniel Björk Foto: Vladimir Ljadov

Sel nädalavahetusel Audrus auto24ringil peetud suurel rahvusvahelisel driftivõistlusel tuli võitjaks Daniel Björk Rootsist, kelle tugevaimaks vastaseks finaalsõiduks oli eestlane Eduard Vahemets.

Põhja-Euroopa drifti meistrivõistluste (NEZ) esimesel etapil näitas tõelist meistriklassi suursoosikuks peetud Daniel Björk Rootsist, kes võitis nii kvalifikatsiooni kui ka võistluse. Veatuid sõite demonstreerinud Björk nautis kiiret rada väga, kuigi nagu ka enamus sõitjatele oli sõit sel rajal esmakordne kogemus. Volvo mootoriga oranži Ford Fiesta tehnika küll pisut streikis päev enne võistlusi, kui tema auto wastegate osutus nõrgimaks lüliks. Konkurendi ja Eesti meistri Eduard Vahemetsa abiga leiti sellele lahendus, mis võimaldas rootslasel jätkada teekonda võidule.

Kvalifikatsiooni võitjana alistas Björk näiliselt üsna kergekäeliselt vastased tandemsõitudes, kelleks olid kõigepealt kvalifikatsioonis 16. tulemuse saanud kaasmaalane Anders Bjelkelöv ja soomlane Pasi Pekka Koliseva. Ka soomlane Ismo Teinilä ei saanud Björkist jagu. Seni võitmatu rootslane võitles end finaali. «Võistlus on väga tasavägine ning kiire rada nõuab sõitjailt häid kogemusi. Mulle see rada väga sobib ja autol võimsusest ka puudu ei jää. Tunne on väga hea!» kommenteeris Björk.

Finaali jõudis ka eestlane Eduard Vahemets. «Püüdsin teha oma parimaid sõite ning üldiselt see ka õnnestus. Kahjuks eksisin sõidus soomlast Jarmo Savolainenit kopeerides ning see viga oleks napilt mu võidulootused kustutanud. Kuid mõnikord on teistest enam õnne ka vaja, sel korral jõudis õnn minu õuele ning Savolaineni autot tabas pärast esimest sõitu tehniline rike ning ta oli sunnitud võistluse katkestama,» kommenteeris Vahemets konkurendi ebaõnne. Enne katkestust oli Savolainen esimeses sõidus Vahemetsa vastu eduseisus, sest Vahemets tegi suure sõiduvea ning oli kehvemas olukorras. Ilma tehnilise rikketa oleks Savolainenil edasipääsuks piisanud vaid ühest viperusteta sõidust Vahemetsa vastu teises sõidus. Savolainen oli üks parimaid sõitjaid kvalifikatsioonis, kus ta teenis sajast võimalikust punktist 84,3 ja sai kolmanda koha.

Poolfinaali võitles end ka lätlane Ingemars Jekabsons, kes on sel aastal erinevates võistlussarjades näidanud väga häid tulemusi. Teel poolfinaali alistas Jekabsons oma kauni vana 6. seeria BMW-ga eestlase Rait Lemberi, rootslase Andreas Janssoni ning Eesti drifti meistrivõistluste senise liidri Taavi Toomara. Poolfinaalis oli Jekabsonsi vastaseks Vahemets, kellele pidi lätlane alla vanduma ning duelli kolmandale kohale viis ta kokku soomlase Ismo Teiniläga. Poodiumilt jäi välja Teinilä, kes võitles kogu hingest ning võistlejate tase oli niivõrd tasavägine, et kohtunikud saatsid nad kordussõidule. Kordusduellist sai kauni tammepärja kaela Jekabsons.

Favoriidiks peetud ja publiku suur lemmik Teemu Peltola kahjuks pidi sel korral poodiumit kaugelt vaatama. Treeningpäeva lõpuks tema võimsat diiselmootoriga autot tabanud tehniline rike tegi tal edasise osalemise võimatuks. Tänu lahkele konkurendile ja kaasmaalasele Pasi Pekka Kolisevale Peltola võistlus sai siiski jätkuda. Võõra autoga suutis ta kvalifikatsioonis teenida vaid 70,7 punkti, mis on tema jaoks tavapäratult vähe. Siiski oli Kolisevale tänulik, et ei pidanud kogu võistlust kõrvaltvaatajana veetma. Esimeses eliminaatorsõidus eestlase Kristjan Klemetsi vastu Peltola ei suutnud võõrast autot ohjeldada ning sõitis Klemetsile tagant sisse. Õnneks läks see nii kergelt, et see Klemetsi võistlust ei katkestanud, Peltola võttis vastu kaotuse ja jätkas pealtvaatajana.

Kokku oli Põhja-Euroopa drifti meistrivõistluste esimesel etapil võistlejaid 31. Sõitjaid oli neljast riigist, Eestist, Lätist, Soomest ja Rootsist. Järgmine etapp toimub septembris Riias.

Tulemused:

    Daniel Björk

    Eduard Vahemets

    Ingemars Jekabsons.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles