Äädikas aitab kehakaalu tõusu vältida?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikas.
Äädikas. Foto: Margus Ansu

Jaapani teadlaste sõnul aitab tavaline toiduäädikas edukalt ülekaalulisusega võidelda.

Hiirtega tehtud katse näitas, et toidu sisse segatud äädikas aitas organismis rasva ladestumist ära hoida ja sellega kehakaalu tõusu vältida, kirjutab LiveScience.

Teadlase Tomoo Kondo ja ta kolleegide sõnul kasutatakse äädikat maailma mitmes paigas  rahvameditsiinis juba ammustest aegadest.

«Äädikaga on ravitud mitmeid haigusi. Äädika põhikomponent äädikhape ehk etaanhape aitab vererõhku ja veresuhkru taset normaalsena hoida ning liigset rasva ladestumist ennetada,» selgitasid jaapanlased.  

Teadlaste sõnul tekkis äädikhapet saanud hiirtel märgatavalt vähem keharasva kui seda ainet mitte saanud hiirtel.

Uurijad lisasid, et sama uuringut tuleks korrata ka inimeste peal, tegemaks kindlaks, kas mõju on samasugune.

Hoolimata tervisliku toitumise pooldajate ja arstide hoiatustest, jätkab paljude inimeste kehakaal ebatervisliku toitumise ja vähese liikumise tõttu kasvamist. Selle tõttu otsitakse aina efektiivsemaid vahendeid normaalse kehakaalu säilitamiseks ja saavutamiseks. 

Äädikhape on terava lõhnaga  hügroskoopne värvuseta aine. Tarvitatakse ravimite, värv- ja  lõhnaainete tootmiseks. Äädikhappe 3 – 6 protsendilist  vesilahust nimetatakse äädikaks, seda kasutatakse  maitse- ja konserviva ainena.  Veiniäädikat saadakse  etanooli sisaldavaid vedelikke kääritades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles