Vaata Viru Folk 2013 teise päeva pilte!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel toimus Viru Folk, mis sel aastal keskendus Rootsi kultuurile tuues kohale erinevaid esinejaid nii läänenaabritelt kui mujalt maailmast. Noort Rootsi folkmuusikakoolkonda esindas Skenet (SE), mis võtab eeskuju nii vanadest rootsi viiuldajatest, Pink Floydist, 70ndate diskost kui ka elektroonilisest muusikast.

Saxtas (SE) tõi festivalile Rootsi saksofonide kõla, viljeledes Skandinaavia folkmuusikat. Öisesse Käsmu tõi maagiat The Northern Light Experience (SE/UK). Hardangeri viiulil ja bouzoukil esinesid Thomas & Guro (SE/NO).

Eesti ja Rootsi koostööle oli üles ehitatud ka laulva keelpillikvarteti STRÅF ja poeedi Doris Kareva ühine luulekontsert ningTuulikki Bartosiki Trio. Ehtveneliku huumoriga pitsitatud segu folgist, pungist, rockist ning filmi- ja multifilmi linateostest jõudis Käsmu publiku ette oivalise Otava Yo (RU) esituses.

Maagilise meloodiaga Foxtails Brigade (US) esitas põnevat segu erinevatest muusikastiilidest. Kuratlikult andekas Mari Kalkun koos Runoruniga (EE/FI) tähistas oma kontsertkavaga «Tii ilo» teel olemist.

Loomulikult oli kohal ka Eesti folkmuusika paremik: pärimusmuusikat ja improvisatsioonilist jazzi miksiv Paabel; Tenfold Rabbit, kes oma mõnusalt omanäolisele rockmuusikastiilile on lisanud akordioni, suupilli, ukulele ja resonaatorkitarri; eksklusiivselt peale pikki aastaid täiskoosseisus esinev Folkmill; möirgav Metsatöll; folk-fusionlik Triinu Taul Bänd; Mari Pokinen, kes on poeetiline sõnas ja lihtne helis; Tom Valsberg, kes koos sõpradega peamiselt Skandinaavia aga ka Keldi, India ning Lõuna-Ameerika põlisrahvaste väelaule ja maaema laule esitab; kõigevägevamad Zetod, kel täitub tänavu 10 tegutsemisaastat; Marko Matvere & VLÜ, kes esitavad seekord Rootsi kuulsa trubaduuri ja helilooja Evert Taube lugusid; väsimatud Ukerdajad jpt.

Nagu ikka, oli programmis ruumi jäetud ka mitmetele põnevatele projektidele: Mustonen-Sooäär-Remmel-Ruben'i ühislooming barokist, jazzist, keskajast ja ragast; teravaid riime pakkuvad Urvaste laulik, elav klassik Contra versus Tartu noor, kartmatu, emotsionaalne luuletaja Sten Õitspuu; The Doors Tribute Band, kus solistideks Taavi Peterson, Mikk Tammepõld ja Robert Linna; Jaak Johanson, Ain Agan, Krista Citra Joonas & Mai Agan "Kokkukukkumine", kus väga oskuslik pillivaldamine kohtub spontaansete oma-laulude ja oma-viisidega; menuansambli Collage tribuut, kus kaasategevad Olav Ehala ansambel ja Maire Eliste Muusikakool; suurejooneline lõpukontsert "Virumaa laul" jpm.

Lisaks katkematule muusikaprogrammile pakkus Viru Folk ka mõnusaid filmielamusi ja põnevaid loodusmatku! KÄFFi ehk Käsmu Filmi- ja Fotoprogrammi keskmes olid dokumentaalfilmid rootslastest ja Rootsi muusikast; Keskkonnaprogramm viis aga huvilised nii matkadele, kui andis ka  ülevaate Eesti ja Rootsi elanike suhetest muinasajal ning mõlema maa nahkhiirtest.

Ka pisematele folgilistele jätkus tegutsemisrõõmu, sest avatud oli lasteala, kus sai Pipi ja Karlssoniga spunki otsida ja kula mängida; laupäevahommiku täitis Iloni Imedemaa lastehommik koos Bullerby laste temaatiliste filmidega.

Käsmu süda, Meremuuseum, pakkus suurtele ja väikestele avastamis- ja tegutsemisrõõmu nii maal kui merel!

Vaata suurt pildigaleriid Viru Folgi teisest päevast!

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles