Galerii: võidusammas valmistub avamispeoks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas vabaneb tellingutest.
Vabadussõja võidusammas vabaneb tellingutest. Foto: Peeter Langovits

Täna keskpäeval hakkasid töömehed maha võtma Vabadussõja võidusammast ümbritsevaid tellinguid. Samba pidulik avamine toimub esmaspäeva hilisõhtul.

Avatseremoonia algab esmaspäeval kell 23 ja lõpeb orienteeruvalt kell 00.15. Alates kella 22 on rahvas oodatud Vabaduse väljakule, kus ülesseatud ekraanidele näidatakse kaadreid Vabadussõjast ning kuvatakse kõigi langenute nimed.

Tund aega hiljem, kell 23 peab Vabariigi President kõne ja toimub oikumeeniline samba pühitsemise tseremoonia, millel osalevad kõikide konfessioonide esindajad.

Pärast seda algab ligi tunniajane kontsertetendus, mis põhineb Urmas Sisaski oratooriumil «Pro Patria». Viieosalise oratooriumi käigus jutustatakse lugu alates esimeste eestlaste saabumisest Läänemere kallastele, räägitakse nende muistsetest võitlusest ning langenud kangelastest.

Tseremoonia käigus ühendatakse Vabadussõja võidusamba jalamil kaks võidutuld, mis on varem läidetud Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris ja Jõgevamaal Kassinurme linnuses.

Täpselt südaööl, Võidupüha esimestel minutitel süttib monumendi valgustus ning Vabadussõja võidusammas avatakse ametlikult.

Vabadussõja võidusamba ristiosa jääb riidega kaetuks kuni avatseremoonia alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles