Teravmägedelt leiti nälga surnud jääkaru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teravmägedelt leiti nälga surnud jääkaru
Teravmägedelt leiti nälga surnud jääkaru Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid Teravmägedelt nälga surnud jääkaru.

Uurijate sõnul võis jääkaru elu kaotada, kuna ta ei leidnud toitu Põhja-Jäämere vähese jääkatte tõttu, kirjutab The Guardian.

«Tõenäoliselt suri see jääkaru toidupuuduse ja nälja tagajärjel. Vaatlus näitas, et tal ei olnud naha all rasvakihti,» lausus jääkarusid 40 aastat uurinud teadlane Ian Stirling.

Teadlased olid varem selle jääkaru elu ja tegevust jälginud. Veel selle aasta aprillis oli ta elus ja hea tervise juures. Pärast seda oli ta liikunud väga pika teekonna.

«Teravmägede saarte vahelised veed ei jäätunud möödunud talvel tavapäraselt. Karu võis liikuda ühest paigast teise toitu otsides, kuid jää sulamise ja puudumise tõttu oli liikumine raskendatud ning tal ei õnnestunud toitu hankida,» selgitas teadlane.

Jääkarud söövad hülgeid ning nad vajavad neile jahi pidamiseks merejääd.

2012. aastal oli arktilistel aladel rekordiliselt vähe jääkatet.

Teravmäed on Norrale kuuluv saarestik Põhja-Jäämeres. Saarestik koosneb kolmest-neljast suuremast saarest, mõnest keskmisest ning hulgast väikesaartest.

Teravmägede saarestik paikneb 76. ja 81. põhjalaiuskraadi ja 10. ja 35. idapikkuskraadi vahel. Saarestiku ulatus põhja-lõuna suunas on umbes 500 km ning ida-lääne suunas veidi vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles