Looduse kunst Vaikses ookeanis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduse kunst Vaikses ookeanis
Looduse kunst Vaikses ookeanis Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuuri NASA  tehtud fotol on näha, kuidas Vaikses ookeanis kaks hoovust kokku sulavad, olles nagu looduse kunstiteos.

Vaikse ookeani loodeosa Oyashio hoovus, mis liigub Arktika, Siberi ja Kamtšatka poolsaare juurest, seguneb Jaapani juures soojema Kuroshio hoovusega, kirjutab LiveScience.

NASA fotol on näha, kuidas need kaks hoovust mõjutavad fütoplanktonit ehk taimhõljumit, mis koosneb vees hõljuvatest taimedest ja teistest autotroofsetest mikroorganismidest.

Kui need kaks hoovust, üks jahedam ja teine soojem, segunevad, tekivad pöörised. Pöörised haaravad pinnavees oleva fütoplanktoni kaasa, luues kujundeid.

«Kevadisel õitsemisajal on veepinna lähedal palju planktonit. Talvisel pimedal ja tormisel ajal hõljuvad taimed puhkeasendis ning vähene valgus ei toeta fütoplanktoni kasvamist,» selgitasid teadlased.

Kuid kevade saabudes hakkab vee liikumine ning fütoplanktoni uus kasvutsükkel. Pöörised toovad sügavamalt pinnale toitaineterikast vett, mis mõjutab hõljuktaimede kasvamist.

Teadlaste kinnitusel on foto vasakul allnurgas näha päikesekiirte peegeldust veepinnal. Ülal paremal on aga näha udu moodi asja, mille võisid tekitada Mongoolia ja Venemaa metsapõlengud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles