Maarjamäe lossis näitab tõeline leedi Ameerika moodi

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Ajaloomuusumi filiaalis Maarjamäe lossis eksponeeritav Soome näitus  «Stiilne Daam. Lady Ostapecki rõivad ja portreed Ameerikast » toob Eestisse tükikese suurest moemaailmast, heites pilgu Ameerika 19. ja 20. sajandi moekunsti arengule. Kauneid kostüüme saadab  20. sajandi alguse fotokunsti traditsioone järgiv jutustus portreedes.

Näitus toob Eesti publikuni fotograafina tegutsenud Lady Ostapecki ajaloolise rõiva- ja aksessuaaride kollektsiooni pärlid, mis nüüdseks on leidnud koha Soomes, Haihara Muuseumifondis. New Yorgis elav Soome päritolu Ameerika kollektsionäär ja fotograaf Lady Ostapecki on pühendunult kogunud unikaalseid moerõivaid, jalatseid, kotte, kübaraid, lehvikuid, ehteid ja erinevaid tekstiilesemeid aastatest 1800–1970. Moeajaloo entusiastina on see tundliku silmaga daam aegade jooksul talletanud imelisi näited Ameerika rõivamoest ja aksessuaaridest. Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossis saab tutvuda valikuga Lady Ostapecki kollektsiooni väärtuslikematest esemetest.

Ajaloolised kostüümid ja aksessuaarid on Lady Ostapecki inspireerinud ka fotograafina. Riietades modelle ajaloolistesse kostüümidesse ja kasutades rekvisiitidena esemeid oma kollektsioonist on Lady Ostapeck 20. sajandi algusest pärineva lõõtskaamera abil loonud portreesid, kus omavahel põimuvad ajalugu, kaasaeg ja fantaasia.

Kuigi väljapanek on väike, leiab siit unikaalseid esemeid – näiteks on väljas Ameerika kodusõja-eelse debütandi ballikleit. Otsustades, kui väike ja habras pidi olema kleidi kandja, võib arvata, et tegemist on väga noorukese neiu kleidiga. Ajalooline rõivaese üllatas aga spetsialiste veelgi – selle voltide vahelt tuli välja armastuskiri, kus keegi austaja neiule õhkas: «Armas oli see päev ja armas oli see tund, kui Cupido Su minu omaks tegi».

Rõivaesemete ning aksessuaaride ajalugu ulatub möödunud sajandi viiekümnendatesse aastatesse ning autorite hulgas on küllaltki nimekaid tegijaid: nii näiteks on 50-ndate pitskleidi autoriks Ceil capman, kelle romantilist stiili armastastasid paljud Hollywoodi tähed. Materjalidest domineerivad kvaliteetne siis ja pits, mis on eeldatavasti ka nende pika eluea saladus, ka vitriinis demonsteeritud jalanõud, olgu küll kantud, paistavad kui uued – ka siis on kasutatad nahka ja siidi. Kotikeste juures torkab silma peen juveliiritöö – daamirõivaste juures pole jäetud midagi juhuse hooleks.

Näituste ja ürituste juhi Herke Vaarmanni sõnul on käesolev väljapanek hea võimalus uudistada linlike daamide garderoobi, mida Eesti muuseumite kogudes on kahjuks vähe säilinud – ta oletab, et küllap viisid sajandivahetuse baltisaksa prouad peenema garderoobi lahkudes endaga kaasa, nii ongi enamik Eestis eksponeeritavaid kleite ikkagi Eesti Vabariigi ajast pärit.

Kunagiste daamide piha haprust kinnitab aga temagi – nimelt ei pidavat enamik ajaloolisi kleite tänapäevastele rõivamannekeenidele enam selga mahtuma, nõnda et neile tuleb eksponeerimiseks eraldi alused tellida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles