Viis müüti naisekeha kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis müüti naisekeha kohta
Viis müüti naisekeha kohta Foto: AFP / Scanpix

USA Indiana ülikooli teadlane Aaron Carroll lahkab oma uues raamatus « Don't Swallow Your Gum: Myths, Half-truths and Outright Lies About Your Body and Health» naiste  tervise ja keha kohta käivaid müüte.

Carrolli sõnul on üheks kõige levinumaks müüdiks, et menstruatsiooni ajal ei ole võimalik rasestuda, kirjutab LiveScience.

«Spermatosoidid on väga vastupidavad ning võimelised naise organismis säilima kuni nädala. Isegi naise menstruaaltsükli verine periood ei takista spermatosoide munarakuni liikumast. Füsioloogilisele ehk rütmimeetodile ei tasuks väga loota. Need, kes ainult seda rasestumisvastast meetodit kasutavad, võivad end üsna varsti leida uues rollis – vanematena,» kirjutab Carroll.

Sama levinud on ka teine müüt, et menopaus «tapab» seksiisu.

Carroll jätkab, et menopausi ajal toimuvad naise kehas suured hormonaalsed muutused, kuid need ei pruugi seksiisu vähendada.

«1994. aastal tegi seksuoloog Edward Laumann menopausis naiste uuringu, mis näitas, et 50. eluaastates naised seksivad nädalas sama palju kui 20. – 30. eluaastates naised. Mõnedel naistel võib kuumahoogude ja muude vaevuste tõttu seksiisu väheneda, kuid kui neid sümptomeid ei ole, siis seksitakse nagu nooremana,» jätkas teadlane.

Üsna teada-tuntud müüt on ka see, et antibiootikumid võivad vähendada beebipillide mõju.

«Isegi mõned arstid usuvad sellesse. Kuid on teada, et beebipillid ise ei ole ühe protsendi ulatuses usaldusväärsed ega hoia rasedust ära. Uuring näitas, et isegi kui võetakse antibiootikume ja beebipille koos, ei mõjuta esimesed teiste efektiivsust. Beebipillide usaldusväärsus jäi samaks,» nentis Carroll.

Carrolli sõnul on selle müüdi tekke taga tuberkuloosiravim Rifampin. Väidetavalt muudab see ravim naiste hormonaalset taset, mille tõttu arvatakse, et siis võib isegi beebitablette võttes kergelt rasestuda.

Müüt – naised ja mehed vajavad ühepalju und.

Magamatus ja unetus ei tekita naistele mitte ainult stressi, vaid tõstab insuliini taset ja kasvatab põletike tekke ohtu.

«6000 inimese peal tehtud uuring näitas, et naisi, kes magavad ööpäevas viis tundi või vähem, ohustavad mitmesugused haigused, kaasa arvatud ka hüpertensioon ehk normaalsest kõrgem arteriaalne vererõhk. Meeste seas tehtud uuring näitas, et nende tervise juures uneaja pikkus nii suurt rolli ei mänginud ning lühike uneaeg ei pruugi neil haigusi tekitada,» seisab Carrolli raamatus.

Noorte naiste seas levinud müüt- arst suudab alati kindlaks teha, kas oled seksinud või mitte.

«Mitmed uuringud on näidanud, et arstid ei suuda täielikult kindlaks teha, kas naine on neitsi või ta elab aktiivset seksuaalelu. On teada juhtumeid, kus see on purunenud alles sünnituse käigus,» seisab raamatus.

Carroll jätkas, et tegelikult võib neitsinahk olla piisavalt tugev, et võimaldada penetratsiooni ilma rebendite tekketa. Nii ei ole üksnes neitsinaha vaatluse põhjal alati võimalik kindlaks teha, kas naine on olnud seksuaalvahekorras või mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles