Collude - noor bänd, mida kannab sõprus ja koostöö

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul-Kristjan Udras (vasakul) ja Edvin Ojamets moodustavad duo Collude.
Raul-Kristjan Udras (vasakul) ja Edvin Ojamets moodustavad duo Collude. Foto: Kristo Peterson

Collude on kahe Pärnu noore loodud bänd, mis teeb akustilist muusikat. See muudab duo üpris eriliseks, sest Eestis on niisugust stiili viljelevaid kollektiive vähe või pole nad avalikkuse ette tulnud.


Saage nendega tuttavaks: Collude'i moodustavad suvepealinna noored Edvin Ojamets (19) ja Raul-Kristjan Udras (19), kellele muusika tegemine ei seisne ainult "traadi keevitamises" ja kes soovivad tõestada, et millegi suurega võib alustada väga tagasihoidlike vahenditega.



Kuidas kõik alguse sai?


Mullu oktoobris kirjutatud sünnipäevaloo järel, mis räägib igavesest noorusest, otsustasid Ojamets ja Udras edaspidigi koos mõne laulu luua. Esmalt enda lõbuks, kuid 2008. aasta lõpus leidis aset sündmus, mis lõi soodsa pinnase Collude'i sünniks.



Nimelt saatis bändiliikmete ühine tuttav neile lugemiseks enda kirjutatud luuletuse, mis mõlemale tundus väga sümpaatne. Poisid mõtlesid naljaga pooleks, et sellest võiks laulu teha. Pärast mõningast kohendamist, sõnade seadmist ja viisi mõtlemist sündis tänavu jaanuaris lugu "Mida peaksin", mis natuke hiljem jõudis helikandjale.



Esimese muusikapala salvestamise järel hommikul kella viie paiku mõtlesid noored oma kollektiivile nime Collude, mis inglise keeles tähendab koostöötamist. Koostöö on seni tõesti edukalt sujunud: lood valmivad vaidlusteta ja üksmeelel.



Mõni aeg hiljem tegi duo sõprade abil Udrase riigieksami raames muusikavideo esimesele laulule "Mida peaksin".



Tööjaotuski on bändis täpselt paigas, et ühise eesmärgini jõuda. Ehkki mõlemad noormehed tegelevad pillimängu ja laulmisega, on Ojamets see, kes hoolitseb lugude töötlemise ja monteerimise eest, ning Udras keskendub rohkem loomingu reklaamile ja avalikele suhetele.



Minevik, uus etapp


Pärast esimese loo ja video tegemist ei jäänud poisid istuma, vaid hakkasid pingsalt edasi töötama. Juba paar nädalat hiljem sai tuule tiibadesse uus lugu kindla visiooniga laulda seekord just inglise keeles. Tulemuseks on "It Seems Like", millega võib rahul olla, kuid mis andis poistele kinnituse, et tulevikus jääb nende loomingus põhirõhk eesti keele traditsioonide kandmisele.



See ei tähenda, et ühtki võõrkeelset lugu bändilt enam oodata pole, aga tegu on pigem vürtsi andva erandi kui reegliga.



Pooleaastase tegutsemisaja jooksul on Collude valmis nokitsenud kolmandagi loo, mille idee on kantud kohe saabuvast koolilõpust ja uuest eluetapist. "Mälestused" on eestikeelne, hingelähedane ja sooja sõnumiga.



Kodused vahendid


Praegu ootab Collude innukalt suve, sest siis plaanivad Ojamets ja Udras bänditegemise senisest veel tõsisemalt ette võtta. Koolivabal perioodil jääb selleks rohkem aega. Mõlemal on plaanis hakata peale kitarri klaverit mängima, Udras paneb enam rõhku lauluoskuse arendamisele.



Siiani on bänd teinud meloodilisi ja rahulikke lugusid, kuid nüüd mõlguvad meeles rõõmsamad ja rütmikamad palad. Juba on nad alustanud neljanda looga, mille suhtes poistel on suured ootused.



Kui enamik bändidest ostab suure raha eest stuudiotelt salvestusaega, siis Collude on erand. Bänd kasutab käepäraseid seadmeid kodus salvestamiseks, näiteks kitarrihelid jõuavad arvutisse läbi protsessori GT 10 ja vokaal seni veel mikrofoni teel. Lähiajal kavatsetakse soetada korralikum salvestamisvarustus, et tõsta lugude helikvaliteeti.



Ootavad esinemisi


Kuna Collude on alles noor bänd ja tegelnud peamiselt repertuaari laiendamisega, pole esinemisteni jõutud. Viimasel ajal liiguvad noormeeste mõtted selles suunas ja nad soovivad oma loomingut tutvustada suuremale hulgale inimestele peale enda ja oma sõprade. See ei pruugigi utoopia olla, sest mõni pakkumine lavale astuda on neile juba tehtud.



Bändil on oma koduleht, kus saab lugusid kuulata, lugeda uudiseid, vaadata pilte ja esimest muusikavideot. Selle leiab internetist aadressil www.myspace.com/colludetheband. Samuti on neil oma kommuun Orkutis, kuhu fänne iga päevaga juurde koguneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles