Seitse kuulsat kadumisjuhtumit ja lahendamata mõistatust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virginia Dare`i ristimine
Virginia Dare`i ristimine Foto: Wikipedia.org

USA väljaanne Time tegi nimekirja seitsmest kuulsast kadumisjuhtumist ja lahendamata mõistatusest.

Nimekirjas on ka ligi 40 aastat tagasi kadunud USA ametiühingujuht James Hoffa, kelle saatuse kohta loodeti sel nädalal saada uusi andmeid, kuid ei saadud.

1. Põhja-Ameerika esimeste kolonistide kadumine

Põhja-Ameerikas praeguse USA alal sündis 1587. aastal Inglismaalt pärit kolonistide perekonnas tüdruk, kes sai nimeks Virginia Dare. Ta oli esimene laps, kes sündis uuel mandril. Perekond elas Roanoke`i saarel, mis nüüd kuulub Põhja-Carolina koosseisu.

Inglise kolonistide juht, kes oli Virginia vanaisa John White, läks üsna varsti pärast lapselapse sündi tagasi sünnimaale, et kolooniale raha hankida. Kui ta kolooniasse 1590. aasta augustis tagasi jõudis, ei olnud seal hingelistki. 120 kolonisti olid kadunud.

Mahajäetud paigas oli ühele puutükile graveeritud sõna «Croatan». Ajaloolaste arvates viitab see Põhja-Ameerika põlishõimule, kes võis kolonistid röövida ja tappa.

Roanoke'i saar sai  inimeste müstilise kadumise tõttu hiljem nime Lost Colony (Kadunud koloonia).

 2. Kas kirjanik lavastas oma surma?

Ambrose Bierce oli USA ajakirjanik ja kirjanik. Ta sai hüüdnimeks Tõre Bierce oma sarkastilise ja kiusliku kirjutusstiili tõttu. USA kodusõja veterani huvitas surm ja õudus, mis olid tema kirjutiste teemad.

Ta kolis 1913. aastal USAst Mehhikosse ning sattus otse revolutsiooni keskele. Arvatakse, et kirjanik hukkus 1914. aastal Ojinaga piiramisel.

Teise versiooni kohaselt lavastas kirjanik oma surma kunagi USAst lahkumata. Oma viimases kirjas perekonnale oli ta viidanud enesetapule.

3. Vene tsaariperekonna noorim tütar pääses põgenema?

Venemaa tsaariperekonna noorima tütre Anastasia Romanova saatus on müsteerium. Bolševikud lasid 191. aastal  revolutsiooni järgselt tsaar Nikolai II ja ta pereliikmed 1918. aastal Jekaterinburgis maha. Üsna varsti hakkasid levima jutud, et noorim lastest pääses eluga.

Aastakümnete jooksul on mitmed naised end Anastasiana välja pakkunud. Šveitsi pankades oli ka suur varandus, mis kuulus Romanovitele. Ühte naistest Anna Andersoni hakati pidama kõige tõenäolisemaks Anastasia Romanova kandidaadiks. Ta suri 1984. aastal. 1990. aastatel tehtud DNA-test näitas, et Anderson ei olnud Romanova. Kuna tõde ei ole seni teada, siis liiguvad ikka jutud noore suurvürstinna pääsemisest.

4. Lapse surm andis Agatha Christie'le inspiratsiooni

USAs kadus 1932. aastal kuulsa lenduri Charles Lindberghi ja ta abikaasa Anna Lindberghi 20-kuune poeg Charles Augustus Lindbergh, Jr. Poisi tagastamise eest nõuti 50 000 dollarit lunaraha. Vanemad maksid raha, kuid last nad tagasi ei saanud. Politsei otsis last 72 päeva.

Lõpuks leiti New Jerseyst Lindberghide kodu lähedalt lapse surnukeha. Lapse hukkumise põhjuseks oli koljuluumurd. Kaks aastat hiljem leiti lunaraha puutöömehena töötanud sakslase Bruno Hauptmanni valdusest. Ta eitas lapserööviga seotust kuni oma surmani. Hauptmann hukati elektritoolil 1936. aastal.

Väidetavalt sai Briti kirjanik Agatha Christie sellest juhtumist inspiratsiooni oma ühe menuraamatu «Idaekspress» jaoks. Selle raamatu kirjutas ta üsna varsti pärast Lindeberghide juhtumit.

5. Lendur, kes ei jõudnud kunagi sihtkohta

USA esimene naislendur Amelia Earhart saavutas oma lühikese elu jooksul palju. Ta oli esimene naine, kes lendas üle Atlandi ookeani ning ka esimene naine, kes lendas üle USA kordagi vahemaandumist tegemata.

Ta tahtis lennata ka ümber maakera. Earhart suundus lennule mööda ekvaatorit 1937. aasta juunis Miamist koos kaaspiloodi Fred Noonaniga. Nad ei saabunud kunagi oma sihtkohta, mis oli üks Vaikses ookeanis asuv saar. Earharti abikaasa George Putnam esitas USA presidendile Franklin Rooseveltile palve oma naise otsimiseks.

Earharti ei leitud ja kaks aasta hiljem kuulutati ta surnuks.

6. Ligi 40 aasta tagasi kadunud USA ametiühingujuht James Hoffa

USA transpordiametiühingut aastakümneid juhtinud James Hoffa kadus 1975. aasta juulis Detroidist ootamatult ja jälgegi jätmata. Kahtlustati, et ta on seotud maffiaga. Mitmete teooriate kohaselt Hoffa mõrvati ja ta surnukeha hävitati.

Kaks nädalat enne ta kadumist läks ametiühinguorganisatsioonist Teamsters kaduma miljoneid dollareid pensioniraha. Hoffa laipa on otsitud aastaid, kuid seni ei ole leitud.

USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) käivitas sel nädalal veel ühe otsingu, kuid ka see ei andnud tulemusi. Otsiti kohast, kus Hoffat viimati nähti.

7. Põgenemine vanglasaarelt

San Francisco lähedal Alcatrazi saarel asub samanimeline kuulus vangla. Sellest väga range režiimiga vanglast on terve selle ajaloo vältel pääsenud põgenema vaid kolm vangi. Frank Morrisel ning John ja Clarence Anglinil õnnestus saarevanglast põgeneda 1962. aastal. Neid ei leitud ei elavalt ega surnult. Väidetavalt tegid nad põgenemisettevalmistusi kaks aastat.  

Ametliku teooria kohaselt nad hukkusid. FBI lõpetas Alcatrazi vanglapõgenemise uurimise alles 1979. aastal. Samal aastal tegi Hollywood filmi «Põgenemine Alcatrazist», kus Frank Morrist mängis Clint Eastwood.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles