Hiinas püütakse prževalski hobuseid metsikusse loodusesse tagasi tuua

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobune. Foto on illustreeriv.
Hobune. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Prževalski hobuste leviala ulatus kunagi Hiinast Lääne-Euroopani. 1960ndatel loeti nad massilise küttimise tõttu metsikus looduses sama hästi kui välja surnuks. Nüüd püütakse neid steppidesse tagasi tuua.

Kokku on maailmas umbes 2000 kõnealuse hobuse isendit. Neist veerand on hoolika kasvatus- ja paljundustöö tulemus, vahendab Physorg.com. Pärast seda, kui liik loeti 1960ndail metsikust loodusest sama hästi kui kadunuks, asuti liigi säilitamiseks tegema tõsist tööd Euroopa loomaaedades säilinud isenditega, kirjutab ERRi teadusportaal.

Hiina loodeosas asuvas West Lake'i rahvuspargis (660 000 ha) püütakse kõigest hingest prževalski hobuseid metsikusse loodusesse uuesti asustada. Olukord on keeruline, sest kõnealuses piirkonnas on karmid talved, kuumad suved, napid toidu- ja veevarud.

Gansu kõrbestepp on aga nii karmi kliimaga, et seal ellu jäämine on loomadele suur väljakutse. Prževalski hobusel on vaja igapäevaselt ligipääsu vähemalt 30km raadiusesse jäävale veekogule, mis talvel ei külmuks. Samuti vajab ta päevas umbes 10kg kuiva toitu, mis ei jää veest kuigi kaugele. Piirkonnas, kus sajab vähem kui neli sentimeetrit vihma aastas, on selliseid tingimusi keeruline tagada.

Siinkohal püüabki kaitseala meeskond omalt poolt kaasa aidata, et hobuste elujärge parandada. Nad on kunstlikult suurendanud kümmet joogikohta. Hiljem plaanitakse juhtida neisse vett jõest. Talvel käiakse joogikohtadelt jääd lõhkumas.

Kõige suurem oht prževalski hobusele on aga tavaline hobune. Ühelt poolt võivad need kanda edasi haigusi, teisalt aga võivad nad prževalski hobustega järglasi saada, rikkudes nõnda nende geenibasseini.

Arvestades, et täna elavad prževalski hobused põlvnevad üksnes 13 või 14 loomast, siis on nende geneetiline mitmekesisus väga väike. Kui tavalise hobusega ristumist ei õnnestu vältida, siis on oht kõnealune liik geneetiliselt kaotada. Selleks, et populatsioon oleks metsikus looduses elujõuline, peaks neid lähema 50 aasta jooksul saama kokku 1500. Selle eesmärgi saavutamine on aga teadlaste sõnul ikka veel kaugel, mistõttu on liik väga habras.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles