Uus-Meremaa on maailma kõige rahulikum paik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa nimetati maailma kõige rahulikumaks paigaks
Uus-Meremaa nimetati maailma kõige rahulikumaks paigaks Foto: SCANPIX

Global Peace Index raporti kohaselt on maailma kõige rahulikum paik Uus-Meremaa.

Vaikse ookeani lõunaosas asuva nelja miljoni elaniku ja 40 miljoni lambaga riik lõi troonilt Islandi, mille maine sai pangandussüsteemi kokku kukkumise tõttu kannatada, kirjutab The Telegraph.

Austraalias asuv Institute for Economics and Peace reastas 144 riigi elu-olu ja ühiskonna rahulikkust. Selle määratluse kohaselt tähendab rahulikkus  konfliktide javägivalla puudumist.

Lisaks võeti arvesse veel poliitilist stabiilsust, terrorismiohtu, mõrvade arvukust, vägivaldseid väljaastumisi, inimõiguste austamist, sisekonflikte, relvaimporti ja osalemist välissõdades.

Uus-Meremaale järgnesid Põhjamaad – Taani, Norra ja Island. Nende järgi aga Austria, Rootsi, Jaapan ja Kanada. Soome ja Sloveenia jäid koos jagama 9. – 10. kohta.

Suurriik Suurbritannia oli alles 35. kohal, veidi kõrgemal kui möödunud aastal, kuid üks aste allpool kui näiteks Aafrika riik Botswana.

Ka oli Ühendkuningriik Euroopa riikidest kõige madalamal.

USA oli aga alles 83. positsioonil, seda eelkõige selle tõttu, et peab välismaal sõdu, seal on väga suur vangide arv ning relvad vabalt kättesaadavad.

Kuid Võrreldes möödunud aastaga, tõusis USA nimekirjas kuus kohta.

Maailma kõige rahutumaks paigaks on aga Iraan, kus pikka aega on käinud sõjaline konflikt. Talle järgnevad samuti sõjatandriks olevad Afganistan ja Somaalia.

Neljandal kohal on Palestiina konflikti tõttu kriitikatule all olev Iisrael. Edasi tulevad Sudaan, Kongo Demokraatlik Vabariik, Tšaad, Pakistan, Venemaa ja Zimbabwe.

Global Peace Index raportis seisab, et praegune ülemaailmne majanduslangus on kasvatanud vägivaldsete konfliktide ja poliitilise ebastabiilsuse ohtu.

«Rahu on kindel termin, mida saab mõõta mitte ainult ühiskonna, vaid ka majanduse mõõdupuuga. On olemas korrelatsioon majanduskriisi ja rahu vähenemise vahel,» selgitas Institute for Economics and Peace esindaja Clyde McConaghy.

Otago ülikooli professori Kevin Clementsi sõnul on nimekirja 20 esimest riiki kõik väikesed heaoluriigid, millel on tugev, korrumpeerumata valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles