Marge Iilane – kübarameister number üks

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Iilane
Marge Iilane Foto: Liis Treimann / Postimees

Ka eesti naised on hakanud muu maailma moodi aina julgemalt kübaraid kandma, tõdeb kübaradisainer Marge Iilane, kelle ainulaadseid autorikübaraid tuntakse ka Inglismaal, Ameerikas ja isegi Singapuris.

Lisaks sellele, et Marge Iilase efektsetel kübaratel ja juukse­ehetel on hulk austajaid väljaspool Eestit, andis tema looming tooni ka sel nädalal Briti suursaadiku Chris Holtby ja ta abikaasa Polly Holtby korraldatud aiapeol, millega tähistati Inglise kuninganna Elizabeth II sünnipäeva.  

«Neid sai sinna tehtud 30 ringis,» arvutab Iilane oma väikeses kübarasalongis Kadriorus kärmelt, kui palju ta viimasel kuul selle tasahilju Eestissegi kübarakandmiskultuuri toovale aiavastuvõtule pidulikke peakatteid-kaunistusi tegi.

Just eelmisel õhtul pakkis ta aga kastidesse partii kübaraid, et saata need Inglismaa kundedele, kes lähevad kuninglikule hobuste võiduajamisele Royal Ascotile, millest muu hulgas on saanud üks vaatemängulisemaid kübaramoe etendusi maailmas.

Iilase loomingut on seal teiste kübarašedöövrite kõrval kantud varasematelgi aastatel, lisaks on daamid tema käe alt tulnud kübaratega uhkeldanud Monaco vürsti Alberti pulmas, Dubai Derby hobuste võiduajamisel ja isegi kuninganna Elizabeth II enese suvepiknikul.

Üle poole oma kübaradisainist müüb Iilane aga hoopis Ameerikasse, mis on Inglismaa ja Austraalia kõrval üks suurema kübarakultuuriga riike maailmas.

Sinna, üle ookeani, lähevad kübarad suuresti tänu internetile, kust samuti tema peakatteid ja juukseaksessuaare tellida võib. Heategevuspeod, pruutide õhtud, pulmad, hobuste võiduajamised, klubiüritused, loetleb ta näiteid sündmustest, kus neil maadel kübar pähe pannakse. Kõige ekstravagantsemaid, olgu või suurte sulgedega kübaraid, on Iilaselt tellitud Singapurist, ameeriklannad on enamasti konservatiivsema maitsega.

Meil Eestiski tuleb aegamööda juurde pidusid, kus kübar pähe sätitakse – põhiliselt pulmad. Samuti lisandub neid naisi, kes ei pelga pidulikel esindusüritustel kanda just ultramoodsat ja silmatorkavat kübarat, olgu see pilgupüüdja (ingl k fascinator) – põneva vormiga juustesse kinnitatud pisikübar, glamuurne laia äärega Kentucky Derby- või modernne taldriku tüüpi kübar (ingl k saucer hat).

«N-ö iseloomuga kübaraga on tähelepanu kindlustatud,» naerab Iilane ja lisab, et tagasihoidlikuma loomuga eestlane enamasti ju pilgupüüdja olla ei taha ja eelistab rahulikumat joont.

Samuti hakkab tänu kuulsustele, nagu Lady Gaga, Kate Middleton jt, taanduma arvamus, nagu oleks kübar üksnes vanemate daamide pärusmaa, leiab Marge Iilane, kelle kübaradisaineri karjäär algas kaheksa aasta eest, kui ta Londonis Inglise kuningakoja kübarameistri Rose Cory juures kahtedel kursustel õppis. Tänaseni on ta Balti riikides ainus nii väärika kübarameistri tunnistuse omanik.

Naine, kes oma kõige ekstravagantsema kübara tegi vinüülplaadist laseriga lõigatud pitsist ning kelle nõrkuseks on võimalikult keeruka konstruktsiooniga ja skulpturaalsed kübarad, usub, et kübarapisiku sai ta kaasa juba inglise keele kallakuga Pärnu 1. keskkoolist, kus Inglismaast rohkem aimu anti. Käsitöö eriala Tallinna Pedagoogilises Instituudis lisas nii hea põhja, et tehniliselt keerukad lahendused on talle vaid nauding.

Igatahes on kübaradisain terve teadus, mis hõlmab vähemalt 82 tüüpi kübarat ning milles Inglismaal omandatakse bakalaureuse- ja magistrikraade. Royal Ascotil võib isegi kalli pileti ostnud naine ukse taha jääda, kui tema kübar ei kata peast kinni 10 sentimeetrit, nagu reeglistik ette näeb.

Seega, kübaranõuandeid on Iilasel meie naistele raske jagada – mis põhiline, mida rikkalikum ja efektsem kübar, seda lihtsam olgu kleit või vastupidi. Teine asi, supermarketite õhukesest kangast kübaraga ei tasu peole minna isegi siis, kui lindi ümber seote – sellest lotust alles tuleks kübar vormida.

Elastne pael kübara peas hoidmiseks ei käi aga mitte lõua alla, vaid kukla poole juustesse. Ning lõpuks: ümarale näole ei istu sügav 20ndate stiilis pottkübar, piklikule aga kõrge kübar, mis venitab näo veelgi pikemaks. Taldriku kujuga peakate sobib seevastu paljudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles