Kümme abielureeglit, mida tohib murda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühhoterapeut Barbara Bartleini sõnul on paljud abieluga seotud «reeglid» ajast ja arust. Paljud neist on lihtsalt vananenud ning paljud võivad teie omavahelisele suhtlusele lausa laastavalt mõjuda. Portaal Women’s Day purustab neist kümme.

Ära kunagi mine vihasena voodisse

Kuigi vihasena uinumine võib olla raskendatud ja ka su uni tülist häiritud, on hommik peaaegu alati õhtust targem. Väsinuna ja stressis olles tunduvad paljud probleemid tegelikust suuremana ja nende lahendamine teie mõlema jaoks palju keerulisem.

Ole alati 100 protsenti aus

Ausus on suhte puhul ülimalt tähtis, kuid alati ei pea siiski 100 protsenti aus olema. Barbara Barlein sõnab: «Näiteks ei pea sa jagama kõiki detaile oma eelmiste suhete kohta. Niiviisi tekib võrdlusmoment ja üks teist võib justkui teisest kehvemana näida.» Kokkuvõttes tuleb olla aus, kuid samal ajal ka vajadusel partneri tundeid säästa.

Ära kunagi puhka ilma abikaasata

Võib tunduda loogiline, et sina ja su abikaasa käite alati koos puhkamas. Ometi võivad teile meeldivad hoopis erinevad asjad: sina näiteks soovid terve puhkuse rannas peesitada, tema eelistaks aga hoopis mägedes suusatamist. Mõnikord  eraldi puhkusele sõitmises pole midagi halba niikaua kuni te ka koos puhkamiseks tahtmist ja aega leiate.

Tülitsemine viib lahutuseni

Bartlein sõnab, et uurimused näitavad, et tegelikult lahutavad palju sagedamini just need paarid, kes ei tülitse. Sellised paarid hoiavad oma tundeid ja viha kogu aeg tagasi, kuid igavesti see nii kesta ei saa. Seega on tähtis tülitseda produktiivselt ja ilma süüdistuste ning solvanguteta.

Lapsed peavad olema suhtest tähtsamad

Psühholoog Elizabeth Lombardo sõnab: «Tihti tulevad minu juurde paarid, kes oma suhte asemel keskenduvad üksnes laste kasvatamisele, kuid see on vale. Teievahelise suhte esikohale tõstmine pole parim mitte üksnes teie kahe jaoks, vaid ka teie lastele, sest armastavate vanemate lapsed on õnnelikud ja tunnevad end turvalisemalt.» Psühholoog soovitab leida aega vaid teile kahele ning leppida kokku, et selle aja jooksul ei tohi te arutada majanduslikke ega lastega seotud probleeme, vaid peate lihtsalt nautima üksteise seltskonda ja tegema midagi lõbusat.

Kunagi ei tohi magada erinevates voodites

See, et hea suhte nimel tuleb magada samas voodis, on müüt. Näiteks võib üks partneritest palju norsata. Võib-olla soovib aga üks teist minna väga vara magama, samas kui teine sooviks voodis veel kaua lugeda ja seega hoida tuld põlemas. Seetõttu pole mitte midagi hullu eraldi voodites ja eraldi tubades magamises. «Hea uni on vajalik nii su kehale, vaimule kui ka abielule,» sõnab Lombardo.

Partneritel peavad olema ainult samad hobid

Kuigi oma iga vaba hetke maratoniks treenimisele kulutamine samal ajal kui su abikaasa veedab iga vaba hetke autot putitades, ei pruugi abielule kasuks tulla, ei tule ka kasuks oma kirest loobumine. Kui teid huvitavad erinevad tegevused, proovige siiski leida ka mõni ühine harrastus.

Kui säde kaob, on abielu läbi

Paljud paarid usuvad, et kui suhtest kaob algne säde, on suhe hukule määratud ja nad hakkavad otsima midagi uut. Kuid pikk ja armastav abielu ei saa toetuda üksnes algsele sädemele ja kirele, palju tähtsamad on pühendumus ja usaldus.

Igav on halb

Bartlein sõnab, et paljud abielupaarid ajavad segi rahuliku ja halva suhte. Pidevat draamat pakkuv suhe võib tunduda küll põnev, kuid pikas perspektiivis ei ole see tervislik ega kestev. Kas pole parem igal õhtul «igavalt» teada kus su abikaasa on, mitte olla «põnevil» selle üle, kus ta küll on ja kas ta koju tuleb? «Turvaline ja lõõgastunud ehk nn igav abielu ei ole halb,» sõnab terapeut. Põnevust on hea lisada näiteks puhkuste ja erinevate tegevustega.

Seksi oma partneriga, et teda õnnelikuks teha

Eriti suureks probleemiks võib partneriga tema soovide rahuldamiseks seksimine kujuneda värskete emade puhul. «Neile tudnub, et seks on järjekordne ülesanne nende kohustuste nimekirjas, kuid nad tunnevad, et peavad seda abielu ja partneri õnne nimel tegema,» ütleb Lombardo. Kuigi need põhjused ei ole valed, peaks seks siiski teie mõlema jaoks meeldiv olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles