Kui turvaline on kondoom?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Praegustest vahenditest pakub kondoom, kui seda õigesti kasutada, kõige kindlamat kaitset suguhaiguste eest ja on küllaltki turvaline ka rasestumisvastase vahendina. Kui liita kokku nii kaitse haiguste kui ka raseduse eest, on kondoom parim vahend, kirjutab hiv.ee.

Haruharva võib juhtuda, et kondoom läheb vahekorra ajal katki. Kahjuks ei saa seda 100 protsenti välistada, kuid kindlasti saab jälgida, et kondoom oleks õigesti peale pandud ja sperma jaoks oleks ruumi jäetud.

Kondoomi purunemise korral jääb üle sellega leppida. Kui on soovimatu rasestumise oht, võib kasutada nn. SOS-tablette: seda tuleks teha võimalikult kiiresti pärast vahekorda. Nakatumishirmu korral on kõige targem end peatselt kontrollida lasta.

Kahe kondoomi korraga kasutamist tootjad ei soovita, sest kondoomide omavaheline hõõrdumine võib põhjustada kondoomi katkiminekut. Samuti võib välimine kondoom kergemini maha tulla ja jääda sinu sisse. Sinu jaoks on see tujurikkuja ja liiati võib sel juhul sperma ikkagi välja valguda.

Kui kondoom seksi ajal pealt maha tuleb ja sinu sisse jääb (seda juhtub harva, kuid võib siiski juhtuda, paanikaks pole põhjust), mine tualetti ja proovi, kas kondoom tuleb ise välja. Kui ei tule, võid ettevaatlikult proovida kondoomi välja võtta, kui see on sõrmega tunda. Kui usaldad ja tunned oma partnerit, võid paluda ka tema abi.

Sõrmi ei tohiks panna liiga sügavale, samuti ei tohiks kondoomi kogemata kaugemale sisse lükata. Kui kondoomi välja saada ei õnnestu, pöördu arsti poole. Kui kondoomis võis olla spermat ja sa soovid vältida rasedust, tasuks mõelda SOS-tabletile. Kui kardad nakatumist, mine ja lase end kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles