Šveitslaste reklaam riivas poolakate tundeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi riigiraudtee piletikaantele trükitud reklaam, millel kujutatud gloobus ärritas poolakaid.
Šveitsi riigiraudtee piletikaantele trükitud reklaam, millel kujutatud gloobus ärritas poolakaid. Foto: SBB

Šveitsi riiklik raudteefirma (SBB) sattus diplomaatilisse skandaali, kuna kasutas reklaamis lihtsustatud gloobuse kujutist, mis tuletas poolakatele meelde nende riigi ajaloolist traagikat. Poliitiliselt ebakorrektseks võib aga pidada ka Balti riikide kujutamist sellel.


Kaardile kantud maailm meenutas nimelt Euroopa osas mõjusfääride jaotamist Teise maailmasõja ajal: pea kogu kontinenti näib domineerivat Saksa riik, mis piirneb idas Vene riigiga - vahepealt puudub Poola sootuks ning ka Balti riigid on jäänud Moskva võimu alla, edastas

Der Spiegel

.

Ehkki rahvusvaheliste piletite ostjatele antud kaante tagakülje reklaamil nähtavalt abstraktselt gloobuse kujutiselt oli puudu ka Šveits ise, polnud šveitslaste nägemus maailmast meeltmööda eeskätt Poola saatkonnale, kus reageeriti sellel väga tundlikult ning viidati seitsme aastakümne tagusele Molotov-Ribbentropi paktile kahe suurvõimu vahe.

SBB otsustas aasta aega jagatud kaantest nüüd loobuda ning saata Poola saatkonnale ka vabanduskirja. Ettevõtte pressiesindaja märkis samas, et rahavahetuspunktide reklaamimiseks kasutatud gloobusepildi sarnaseid rannapalle müüakse igas poes. Ta tunnistas siiski, et toote eest vastutajad ei pannud süžee valikul kahjuks tähele ajaloolist tausta, kirjutas ka Süddeutsche Zeitung.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles