27. mai: Külastasime kuulsaimat budistlikku templit väljaspool Tiibetit

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kong Fuzi templi välisvaade.
Kong Fuzi templi välisvaade. Foto: Teet Roosaar

Laama tempel ehk Yonghegong oli elamus. Ehitatud küll ühe printsi eluasemeks, kujunes see pärast 1744. aastat Tiibeti budismi (Gelukpa koolkonna) peamiseks keskuseks väljaspool Lhasat. Tänapäeval elab siin erinevatel andmetel 70-200 munka.


Templi kõige olulisemaks vaatamisväärsuseks peetakse 23meetrist valgest sandlipuust tehtud Buddha kuju, mille pea ulatub kolmanda korruseni. Meie kõrval venelastele ekskursiooni teinud giid rääkis, et ühekorruselisel hoonel tuli katus maha võtta ja kaks ülemist korrust hiljem peale ehitada.



Kujuni jõudmiseks tuli läbida neli palvesaali, millest igaühe ees palvetati. Viirukitega võis kummardada ainult väljas, muidu oleks lõhn varsti kõik palvesaalist välja ajanud. Väga omapärane kogemus.



Pärast tiibeti pühamut tutvusime Hiina kultuuripärandiga. Läheduses asuv Kong Fuzi tempel on suurim sellele filosoofile pühendatud pühamu väljaspool tema kodulinna Qufut. Meilgi on kavas Qufut külastada, iseasi, kuidas ronglipileteid muretseda õnnestub, et plaanitud graafikus püsida.



Pärast templeid läksime loomaaeda. Juba piletijärjekorras kohtasime uusi haruldusi: nelja eestlast. Tulid Helsingist algava British Airwaysi lennuga, mis maksis 4500 krooni. Praegu on tõesti odav maailmas rännata.



Loomaaia vaieldamatud lemmikud olid muidugi pandad, kellele oli ehitatud nii olümpiamängude kui Aasia mängude hoone. Olid ka lõvid, tiigrid, elevandid jne, kuid nendega võib Tallinna loomaaiaski tutvuda. Tallinna loomaaed on väga hea, Pekingi oma on küll suurem, aga loomad pole nii heades tingimustes.



Küll aga võiks loomaaeda tulla kas või ainult akvaariumi pärast. Juba internetiaadressilt www.bj-sea.com saab sellest mingi ülevaate, kuid suurim maismaal asuv akvaarium maailmas tasub igal juhul reisikavasse võtta. Delfiinide show, haide akvaarium, läbi suure akvaariumi viiv tunnel, palju eriskummalisi kalu, korallrifid. Iga sent ligi 200kroonisest piletihinnast oli kulutamist väärt.



Homme hommikul kolame hutongides ja sõidame õhtupoolikul rongiga 1200 km kaugusel asuvasse Xiani terrakotasõdureid vaatama. Edasi juba siis, kui need nähtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles