11 teaduslikult tõestatud viisi ainevahetuse kiirendamiseks

Naine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga kord kui me sööme või joome, peame olema tänulikud oma ainevahetusele, mis tarbitud kalorid energiaks muudab. Health kirjutab, et ainevahetuse kiirust mõjutavad nii kaal, pikkus, sugu kui ka vanus, kuid selle kiirendamiseks on olemas ka erinevaid lihtsaid nippe.

1.     Uni. Kuigi unepuudus on kahjulik väga mitmel põhjustel, on ainevahetuse aeglustamine üks neist. Uurimused on leidnud seose ainevahetuse ja une vahel ning liiga vähene uni võib ainevahetuse mitu korda aeglasemaks muuta.

2.     Roheline tee. See superjook ei ole kasulik mitte üksnes tänu antioksüdantide rohkusele, vaid see kiirendab ka ainevahetust. Lisaks on see kalorivaba, nii et miks mitte nautida tassikest (või kahte).

3.     Intensiivne trenn. Mitte alati pole tasa ja targu treenimine kõige õigem valik. Kõrge intensiivsusega intervalltreening ehk HIIT (High Intensity Interval Training) tähendab näiteks kiireid intervalljookse, mis panevad ainevahetuse tööle kõrgeimal käigul ning põletavad kaloreid veel pikka aega pärast treeningu lõppu.

4.     Hommikusöök. Äratuskella kuni viimase hetkeni edasilükkamise asemel on targem süüa tervislik hommikusöök, sest paljud uurimused tähtsustavad hommikusöögi söömise ja kiire ainevahetuse seost. Isegi kui hommikul söögiisu eriti pole, tasuks siiski proovida süüa midagigi (näiteks puuvili).

5.     Jõutreening. Jõusaal ei võimalda mitte ainult tugevaid lihaseid – hantlite ja kangidega treenimine kiirendab ka ainevahetust.

6.     Vesi. Piisava koguse vee joomine on kõige lihtsam viis seedimist kiirendada ja seega rohkem kaloreid põletada.

7.     Vürtsid. Järgmine kord kanafileed küpsetades tasuks sellele lisada natuke Cayenne’i pipart. Pipra terav maitse on tingitud kapsaitsiinist, mis lisaks terava maitseelamuse pakkumisele kiirendab ka ainevahetust.

8.     Kardiotreening. Lisaks jõusaalile ja intensiivsele trennile on ainevahetuse kiirendamiseks kasulik ka kardiotreening. Ühe uurimuse kohaselt on ainevahetus kiire lausa 12 tundi pärast 45-minutilist rattasõitu.

9.     Nutikalt söömine. Kes oleks osanud arvata, et söömine võib aidata kaloreid põletada? Teatud toidud nagu näiteks tuunikala ja greip muudavad ainevahetust kiiremaks. Ka palju valku sisaldavatel toiduainetel on sama mõju, nii et hommikusöögiks pannkookide asemel mõne muna söömine pole halb mõte.

10.   Tass kohvi. See hommikujook ei aita mitte üksnes rasket päeva üle elada, vaid kiirendab ka ainevahetust. Kohvis olev kofeiin imendub verre väga kähku, kiirendades südame löögisagedust ja ainevahetust.

11.  Naermine. Teadlased on leidnud, et vaid 10 minutit naeru päevas põletab korraliku hulga kaloreid. Veel üks põhjus palju naerda ja naeratada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles