Eakas nunn mõisteti süüdi tuumaobjektile tungimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA kohus mõistis eaka katoliku nunna ja kaks teist rahuaktivisti süüdi tuumaobjektile tungimises ja valitsuse omandile rohkem kui tuhande dollari väärtuses kahju põhjustamises.


83-aastane õde Megan Rice, 64-aastane Michael Walli ja 56-aastane Greg Boertje-Obed võtsid omaks, et tungisid mullu juulis Oak Ridge’is asuvale objektile Y-12, kus hoitakse ja töödeldakse uraani.

Aktivistid tunnistasid, et lõikasid objektile pääsemiseks läbi seda ümbritseva aia, jalutasid seal ringi, sodisid seintele sõnu, tõmbasid kuriteopaiga linti ja toksisid haamritega seina. Objektil viibisid nad kaks tundi. Nad määrisid ka objekti välisseinale verd. Kui valvur nende juurde tuli, pakkusid nad talle toitu ja hakkasid laulma.

Juhtunu tulemusel korraldati tuumaobjektil uurimine, tippametnikke määrati teistele töökohtadele ja rajatist valvanud firma teenustest loobuti.

«Me oleme seaduste rahvas,» ütles nende teo kohta prokurör Jeffrey Theodore. «Te ei saa võtta seadust enda kätte ja sundida oma vaateid teistele inimestele peale.»

Kaitseadvokaat omakorda rõhus sellele, et sissemurdmine oli sümboolne ja selle eesmärgiks polnud objekti kahjustamine ning ametnikud on kinnitanud, et meeleavaldajad ei lähenenud tuumamaterjalile.

«Sellised puudujäägid ühe planeedi kõige ohtlikuma koha julgeolekus on häbistanud paljusid inimesi,» märkis advokaat Francis Lloyd. «Minu selja taga näete te kolme patuoinast.»

Õde Megani sõnul kahetseb ta vaid seda, et ootas enne tegutsema hakkamist 70 aastat. «Seal toodetakse seda, mis saab põhjustada vaid surma,» lausus ta.

Walli ja Boertje-Obed ütlesid, et ei kahetse midagi. «Tuumarelvad ei paku julgeolekut,» teatas Boertje-Obed oma avalduses. «Meie teod pakkusid reaalset julgeolekut ja paljastasid valejulgeolekut.»

Enne otsuse langetamist pidas vandekohus isekeskis nõu kaks ja pool tundi. Karistuseks tuumaobjektile tungimise eest võib kolmiku vangistada kuni 20 ja riigi vara kahjustamise eest kuni 10 aastaks.

Nunn vaid seisis ja naeratas otsuse ettelugemise ajal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles