Kuus viisi, kuidas introvert saab olla mõjukam

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasihoidlikul inimesel on koosolekul raske.
Tagasihoidlikul inimesel on koosolekul raske. Foto: SCANPIX

Vähemalt kolmandik inimkonnast on introverdid. Võib olla raske uskuda, et seda on ka näiteks Warren Buffett, Al Gore, Charles Darwin, J. K. Rowling, Mahatma Gandhi ja Larry Page. Need on inimesed, kes eelistavad kuulamist rääkimisele, lugemist suhtlemisele ja iseseisvat tööd meeskonnatööle.

Forbes kirjutab, et suur osa inimestest kohandub keskkonnaga, milles ta elab. Kui Al Gore presidendiks kandideeris, siis ei käitunud ta introverdi moodi. Ka Warren Buffett ei lase sel välja paista, kui esineb suure kuulajaskonna ees. Kui nad südames soovivadki pigem üksi olla, siis oskavad nad neid üksiolemise hetki teinekord palju rohkem väärtustada. Seevastu ekstravert eelistaks ilmselt seltskonda nautida.

Koolitaja Jennifer Kahnweiler kirjutas raamatu sellest, kuidas introverdid saavad kasutada oma sisemist jõudu, et mõjukamana näida. Teoses Quiet Influence: The Introvert’s Guide to Making a Difference toob ta välja kuus viisi, kuidas introvert saab endale loomulikul moel tulemusi saavutada.

Rahuaeg

Vabal ajal tasub olla omaette, lihtsalt niisama. Vaata kasvõi õhtul tähti, mõtiskle vaikuses. Just sellisel rahuhetkel võivad sind tabada kõige paremad ideed, mille peale kiirel ajal ei tule.

Valmistu põhjalikult

Kui ekstraverdid lähevad kohale ja rabavad teisi jalust, siis introverdil tasub oma käigud hoolsalt ette mõelda, järk-järgult. Kui pead esinema ettekandega, kasuta võimalusel ettevalmistatud abivahendeid (näiteks videoid, pildimaterjale, esitlustarkvara jms). Hoolas ettevalmistus säästab närvipingest ja suunab tähelepanu vahel ka mujale kui ainult sulle.

Kuula tähelepanelikult

Introvert kuulab enamasti tähelepanelikult ning analüüsib kolleegide öeldut ja nende tundeid. Et seda oskust veelgi viimistleda, peaks loobuma kuulamise ajal teistest tegevustest, suruma alla segavad mõtted ja et veri ringi käiks, tuleks end iga 20 minuti takka liigutada, samal ajal teist kuulates.

Keskendu vestlusele

Tühi lobisemine introverdile ei sobi, kuid mõnikord on vestlemine töö seisukohalt väga oluline. Keskendunud vestlusoskusest võib sellisel juhul palju kasu olla, sest see on lihtsam. Vestlusele keskendumine tähendab kombinatsiooni kuulamisest ja eesmärgipärasest rääkimisest.

Kirjuta

Kirjutamine on oskus, mis on introverdile justkui loodud. Kirjasõna on väga mõjus. Kui tunned end rääkides ebamugavalt, kasuta võimalusi end kirjalikult väljendada. Siis jääb sul pisiavalt aega, et oma mõte vormida nii nagu vaja ja et ei tekiks vääritimõistmist. Samas võib kirjutamine jätta sind isolatsiooni, kui kirjutad, aga ei näita oma tekste kellelegi. Introverdid eelistavad sageli kirjutada või sõnumeid saata ka siis, kui helistamine oleks palju efektiivsem või panevad nad e-mailiga teele oma esimese reaktsiooni ja ei mõtle vastust korralikult läbi. Nõnda kaob isiklik kokkupuude ja teed oma elu ise palju keerulisemaks, kui sõltud ainult kirjalikust suhtlusest.

Kasuta sotsiaalmeediat mõistlikult

Introverdile on sotisaalmeedia väga hea vahend, kuidas oma ideid ja eesmärke laiale ringkonnale teatavaks teha. Siin on aga ka oma varjukülg – kõigil peab olema oma veebi persona. Selle loomine võib olla raske neile, kes ei taha avalikult oma tundeid välja näidata. Teisest küljest võib ettevõtte nimel sotsiaalmeedia kasutamine pakkuda omamoodi tuge ja kaitset, mis sobib introvertidele paremini. Ära mine siiski asjaga liiga kaugele, kasuta sotsiaalmeediat vaid teatud aja päevast, et see ei hakkaks liialt elu mõjutama. Postita sellist materjali, mis paneb inimesi arutlema ja väldi pealiskaudseid postitusi. Keskendu paarile kanalile, nii suudad oma tegevusi paremini hallata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles