Põhja-Korea lastele õpetatakse arvutamist «imperialistide tapmise» abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea õpilased
Põhja-Korea õpilased Foto: SCANPIX

Põhja-Korea elu pikka aega uurinud Venemaa sotsiaalteadlane ja ajaloolane Andrei Lankov paljastab oma raamatus fakte selle totalitaarse riigi koolisüsteemi ja õppemeetodite kohta.

Põhja-Korea lapsed õpivad arvutama üsna poliitikaga läbi imbunud arvutamisülesannete abil, edastab Global Post.

Lankovi raamat «The Real North Korea: Life and Politics in the Failed Stalinist Utopia» ilmub 7. mail.

Lankov toob oma raamatus paar näidet, milliseid matemaatikaülesandeid Põhja-Korea koolides kasutatakse.

Lankovil õnnestus 1980. aastatel Pyongyangis elada. Autor näitab, kuidas selles totalitaarses riigis ajupesu tehakse ning kuidas inimeste elu kontrollitakse.

Ta lisas, et loomulikult on ka neid ülesandeid, mida ei ole poliitikaga vürtsitatud.

Raamatus olev ülesanne number 1: Meie isamaa kaitsmise sõjas tapsid Korea rahvaarmee võitlejad esimeses lahingus 265 USA imperialisti. Teises lahingus aga tapsid 70 imperialisti rohkem kui esimeses lahingus. Kui palju imperialiste tapeti teises lahingus? Kui palju imperialiste tapeti kokku?

Teine ülesanne: Korealased, kes võitlesid USA imperialistide ja nende käsilaste vastu, jagasid lendlehti 45 pakki. Igas pakis oli 150 lendlehte. Nad jagasid veel 50 pakki lendlehti, kus oli igas pakis 50 lendlehte. Kui palju lendlehti kokku jagati.

Ülesannetes viidati Korea sõjale, mis oli Põhja-ja Lõuna-Korea vaheline konflikt 25. juunist 1950 kuni relvarahuni, mis sõlmiti 27. juulil 1953. Korea Vabariigi poolel osalesid USA ja veel 15 riigi võitlejad. Korea Rahvademokraatliku Vabariigi poolel aga Hiina ja Nõukogude Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles