Pirgit Toomel: armukadedus on teekond hukatusse

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled mürgitanud enda pea kahtlustega, ei usalda kallimat ja tunned pidevat armukadedust? Õnnitlen - oled alustanud teekonda enda suhte täielikuks hävitamiseks. Ebakindlusega külvad ainult mürki lillepeenrasse, millega lõhud läheduse teie kahe vahel. Lõpuks teed õnnetuks nii iseenda kui ka kaaslase.

Jah - armukadedus on inimlik emotsioon, mida oleme kõik kogenud. See on instinktiivne käitumine, mis võib tekkida olukorras, kus nähakse ohtu oma suhtele. Olgu see tingitud süütust baarmeni flirdist, kes näeb välja kui supermodell või ootamatust kohtumisest kallima endise partneriga. Need on olukorrad, mis panevad ka kõige tugevamate enesekindluse proovile. Kuid see ei ole vabandus liikumisvabaduse piiramiseks.

Ohtu tundes unustatakse, et usaldus on iga suhte alus, ilma milleta võib selle sama hästi kui lõppenuks lugeda. See ongi põhjus, miks tuleb ettevaatlik olla negatiivsete emotsioonidega ja armukadedus-stseenidega. Näidates välja oma häiritust, oled tõestanud, et teie vaheline suhe ei ole piisavalt tugev ja reetnud seesmise ebakindluse. Paraku on igal ühel kapis luukeresid ja tihtipeale on usaldamatuse taga peidus traumad minevikust.

On aeg peeglisse vaadata! Meile kõigile on haiget tehtud. Paljud meist on petta saanud. Unistused, mis on kellegagi koos loodud, on purunenud ja enesekindlus on kõikuma löödud. Keegi meist ei ole kaitstud rumalate inimeste ja nende tegude eest. Kuid sinu otsustada on, mismoodi sa lased sel kõigel oma tulevikku mõjutada. Sest hirm kallimast ilma jääda garanteerib selle juhtumise.

Tõsi, armukadeduse taga on palju sügavamad põhjused, kui lihtsalt kolmanda osapoole osavus sinu kaaslast naerma ajada. See on hirm hülgamise või petta saamise ees. Kuid siinkohal unustad, et inimene, kellega sa praegu koos oled, ei ole see, kes sulle haiget tegi. Kõik inimesed ei peta ja ei valeta. Oma kahtlustega ei anna sa võimalustki seda tõestada.

Armukadedus on kui umbrohi, mis eemaldamata jättes võib vohama hakata. Väikesest emotsioonist võib kujuneda tuumaplahvatus. Mistõttu öeldakse, et iga hästi toimiva suhte saladus on suhtlemine ja üksteise mõistmine. Selleks, et viimaseni jõuda, tuleb rääkida enda tunnetest, kogemustest minevikus ja hirmudest tulevikus. Rääkige ja sa võid avastada, et sinu kahtlused olid täiesti põhjuseta.

Kui sa oled piisavalt argpüks ja enda probleemidele tähelepanu ei pööra, lased neil ainult hullemaks minna. Ükspäev võid enda peegelpilti vaadates avastada, et oled muutunud ahistavaks maniakiks. Tundes häiritust ka olukorrast, kus kaaslane tahab sõpradega välja minna. Hakkad keelama suhtlemise vastassoost inimestega ja muutud kontrollivaks. Selle tunde tugevus ainult kasvab.

Siin on saladus - kellelegi ei meeldi usaldamatus, kontrollimine, keelamine ja pidev kahtlustamine. Sellise käitumisega peletad lähedase endast eemale. Tekitad hirmu mõttetute arusaamatuste ees, mis omakorda tõukab hädavalede ja varjamiseni. Olukord, kus valed võivad välja tulla ja põhjustavad veel suuremaid kahtlusi. See on surnud ring, millest on peaaegu võimatu välja astuda.

Suhetes on sul ainult üks võimalus. Kui sa selle untsu keerad, siis pead leppima ka tagajärgedega. Mõtle, mismoodi sa oma lähedast kohtled, sest kui sa ta õnnetuks teed, lõpetad üksinda. Natukene armukadedust on armas, kuid see on nagu narkootikum, millest sõltuvusse jäädes võid leida end hukatusest. See hävitab su enese meelerahu ja koos sellega ka suhte.

Kõikidele armukadedatele ütleksin niipalju, et kui su kaaslane tahab sind petta, leiab ta selleks ka võimaluse. Olgu see tööjuures lõunapausil või teekonnal toidupoodi. Nendele, kes ei peta, suudad sa usaldamatusega väga palju haiget teha ja lõppkokkuvõttes uue usaldava kaaslase juurde lükata. Valik on sinu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles