Merca: sõjavägi on lahe ju!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger ehk Merca
Merle Jääger ehk Merca Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Sellest nädalast on uks sõjaväkke naistele pärani lahti tänu seadusemuudatusele, mis tegi katseväe ajateenistusse astumise probleemivabaks. Näitleja ja lavastaja Merle Jääger ehk Merca läbis ajateenistuse aastatel 1999-2000 ja ei mäleta, et see oleks olnud kuidagi keeruline või et teda oleks sõjaväes diskrimineeritud.

Kolonel Aivar Jaeski sõnul on kaitseminister ette näinud sel aastal vastu võtta 16 naissoost ajateenijat ja järgmisel aastal 38, kirjutab Õhtuleht. «Naiste tulek teenistusse oli positiivne süst, sest poisid hakkasid rohkem pingutama – tüdrukutele ei tahtnud keegi alla jääda,» meenutab Jaeski, kes oli esimene ülem Kaitseväes, kelle väeosas naised 1997. aastal ajateenistuse läbisid.

«Teadmised, mis kuluvad ära ka tsiviilis, on näiteks see, et ühest küljest õpetatakse seal, kuidas inimest katki teha, aga ka seda, kuidas katki tehtud inimest kiirkorras kokku lappida,» selgitab sõjaväes tankitõrje granaadiheituri abina aega teeninud Merca, kelle meelest võiks sõjavägi ka naistele kohustuslik olla.

Ajateenistuse käigus kogutud teadmiste abil õnnestus näiteks Mercal kord tänaval hädasolija südamemassaaži abil päästa. «Pilt tuli tagasi natuke enne seda, kui kiirabi kohale jõudis,» meenutab naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles