70-aastane Ri Chun-hui on Põhja-Korea propaganda esileedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
70-aastane Ri Chun-hee on Põhja-Korea propaganda esileedi
70-aastane Ri Chun-hee on Põhja-Korea propaganda esileedi Foto: SCANPIX

Juhtugu Põhja-Koreas ükskõik mis, sellest teavitab teleuudistes üks ja sama persoon.

Sellel aastal 70-aastaseks saav Ri Chun-hui on Põhja-Korea propaganda esileedi, kirjutab iltasanomat.fi.

See naine on oma riigis väga tuntud, sest tema edastab kõik tähtsamad uudised, kaasa arvatud diktaator Kim Il-sungi surma ja tuumakatsetused. Ta on teinud seda 30 aastat.

Põhja-Korea ideoloogia tundjate sõnul on Ri oma riigi propagandamasina «ülempreestrinna».

Rio on oma hariduselt ajakirjanik ja näitleja, kes alustas oma karjääri raadios. 1971. aastal asus ta tööle Põhja-Korea telekanalis KCTV.

«Ta oskab väga hästi esineda ja kuulajaid kuulama panna. Kui Ri esineb, värisevad vaenlased kartusest,» kirjutas väljaanne Chosun Sinbo 2008. aastal.

Ri selline karjäär on selles diktatuuriga riigis ebatavaline. Ta ei ole kunagi käinud läbi niinimetatud puhastusest, milles meedia ja filmitööstuses töötavaid isikuid massiliselt vallandatakse ning nende asemele uued võetakse, kellele on kergem ajupesu teha.

2011. aasta detsembris kirjutas Jaapani meedia, et Rid ei ole kaks kuud teleekraanil näha olnud. Müstiline puudumine lõppes üsna varsti.

Ri elab Pyongyangis luksuslikus majas koos mehe, laste ja lastelastega.

Hiina telekanal CCTV tegi Riga 2012. aasta jaanuaris intervjuu. Ri rääkis seal vaiksel häälel oma pensionile jäämise plaanidest ja soovis hiinlastest vaatajatele head uut aastat.

Ri sõnul tegeleb ta juba ammu endale mantlipärija väljakoolitamisega.

«Meil on palju noori ja kauneid diktoreid, kes sobivad uudiseid ette lugema paremini kui mina,» tõdes Ri.

Ri teatas oma pensionile jäämisest 2012. aastal.

Propaganda esileedi kannab tavaliselt helesiniseid ja roosasid lääne stiilis kostüüme või siis Korea traditsioonilist rõivast chima jeogorit.

Ri on saanud riigilt tiitlid «Rahvaesineja» ja «Töökangelane». Need aunimetused on talle andnud palju materiaalseid asju nagu luksusliku maja, kalli auto, moekaubad, parfüümid ja teised asjad, mis keskmisele põhjakorealasele on kättesaamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles