Kirikud avasid teelistele uksed

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Leppoja

188 Eesti pühakoda, nende seas viis Järvamaal, avas suvistele rännumeestele uksed, et kuulutada avatuks kavandi «Teeliste kirikud» üheksas hooaeg.

Projektijuht Nele Hendrikson selgitas, et «Teeliste kirikud» on Eesti kirikute nõukogu avatud kirikute projekt, mille eesmärk on juhatada inimesi pühakodadesse tutvuma kultuuri ja ajalooga. «Meie kirikute lugu on olnud pikk, huvitav ja kohati oluliselt keerulisem kui teistes Euroopa maades,» lausus ta. «Isegi kui turistidel ja muidu uudistajatel pole mahti ajaloo keerdkäikudesse süveneda, pakuvad pühakojad ometi palju huvitavat just sellisena, nagu need meile avanevad.»

Hendrikson ütles, et just selle pärast kutsutaksegi esmalt kirikuid üles oma uksi kauem avatuna hoidma ja seejärel kõiki inimesi pühakodadesse sisse astuma. «Et osa kirikute juures saab ka ööbida, pakub avatud kirikute projekt mööda Eestit ringi rändavatele teelistele suurepärase võimaluse reisi plaanida,» selgitas ta.
Avatud kirikuid, nende ajalugu, lahtiolekuaegu, majutusvõimalusi ja palju muud tutvustab tasuta jagatav teatmik, mida tänavu on trükitud 30 000 eksemplari.
Järvamaal saab teatmikke lisaks avatud kirikutele ka Paide turismiinfopunktist.

Trükisele lisaks ilmub samasisuline veebileht, mis sisaldab teavet eesti, inglise, saksa, soome, vene ja rootsi keeles ning kust on lisaks kirjas  suviste kirikukontsertide ajad. Veebileht asub aadressil  www.teelistekirikud.ekn.ee.
Avatud kirikute hooaeg kestab mai algusest septembri lõpuni. (JT)

TEAVE
Järvamaal on teelistele avatud:
EELK Ambla Maarja kirik,
EELK Anna kirik,
EELK Järva-Jaani Ristija Johannese kirik,
EELK Paide Püha Risti kirik,
EELK Türi Püha Martini kirik. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles