USA kindral Schwarzkopf maeti West Pointi akadeemia surnuaiale

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kindral Norman Schwarzkopf maeti eile New Yorgi osariigis asuva West Pointi sõjaakadeemia surnuaiale.

Hüüdnime Stormin`Norman saanud kindral juhtis Pärsia lahe esimese sõja ajal 1991. aastal USA ja liitlaste väeüksuski, edastab Washington Post.

Möödunud aasta detsembris surnud Schwarzkopfi mälestusjumalateenistus peeti West Pointi akadeemia kabelis. Kindrali maised jäänused viidi pärast seda matmispaika.

Sellel osales kindrali lesk Brenda Schwarzkopf, teised pereliikmed, USA armee esindajad ja West Pointi kadetid ning õppejõud. Kindrali mälestuseks tulistasid kadetid aupauke.

Mälestuskõne pidas kindral ja USA endine välisminister Colin Powell.

Schwarzkopfist sai maailmakuulus 22 aastat tagasi kui 1991. aasta jaanuaris algas esimene Pärsia lahe sõda. 1990. aasta augustis ründas Iraak Kuveiti ning järgmisel aastal käivitasid USA ja ta liitlased Kuveidi vabastamisoperatsiooni.

Iraak sai hävitava kaotuse osaliseks. USAl ja ta liitlastel oli Pärsia lahe piirkonnas rohkem kui 500 000 sõdurit ja paartuhat lennukit.

Osa sõjaeksperte peab Schwartzkopfi rünnakuplaani geniaalseks, kuna maasõda kestis vähem kui 100 tundi.

Kuveidi vabastamisoperatsioonis Desert Storm osales 22 riiki, millest seitse olid Araabia riigid.

Pärsia lahe sõjas hukkus 100 000 – 120 000 Iraagi sõdurit. Liitlased kaotasid 299 sõdurit, kellest 148 olid ameeriklased.

Tsiviilohvrite arv ulatus kümnete tuhandeteni, sinna hulka on loetud ka Põhja- ja Lõuna-Iraagis puhkenud diktaator Saddam Husseini vastastes mässudes hukkunud.

Schwarzkopf suri 27. detsembril 2012. aastal oma kodus Floridas Tampas kopsupõletiku tüsistuste tõttu. Ta oli 78-aastane.

Schwartzkopf lõpetas West Pointi sõjaväeakadeemia 1956. aastal.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles