Somaalia president tegi noortele piraatidele ahvatleva pakkumise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud
Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud Foto: SCANPIX

Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud tegi noortele ja algajatele piraatidele ahvatleva pakkumise, et ta annab neile armu.

Mohamud teatas sellest uudisteagentuurile AFP antud intervjuus.

Tema sõnul ei ole Somaalia valitsus piraatidega otse läbirääkimisi pidanud, vaid ainult hõimude juhtidega.

Presidendi pakkumine ei käi vanade ja tuntud mereröövlite pealike kohta. Osa neist on rahvusvahelise politseiorganisatsiooni Interpol poolt tagaotsitavateks kuulutatud.

Somaalia piraatide rünnakud laevadele on sellel aastal märgataval kahanenud. Samuti on vähem aluseid kaaperdatud.

India ookeanis ja Aadeni lahel patrullib kümme sõjalaeva, mis turvavad piirkonna veeteid.

Seal on nii NATO, Euroopa Liidu, Venemaa, Hiina ja Jaapani sõjalaevu.

Laevade kaaperdamine on vähenenud ka selle tõttu, et paljude kaubalaevade pardal on relvastatud turvajad. Mereröövlitel ei ole õnnestunud kaaperdada alust, mille need on.

Sellest hoolimata hoiatas rahvusvaheline merendusbüroo (IMB), et Somaalia ranniku lähedased veed on ikka ohtlikud. IMB andmetel on Somaalia piraatide valduses seitse laeva ja 113 pantvangi.

Somaalias on olnud poliitiline kriis alates 1991. aastast, kui diktaator Mohamed Siad Barre võimult tõugati. Viimastel aastatel on olukord selles riigis natuke paranenud. Sõjalises konfliktis väga kannatada saanud pealinna Mogadishut on hakatud uuesti üles ehitama.

Somaalia valitsuse vastu võitlevate al-Shabbab mässuliste kontrolli alla on ikka veel sured alad. Lisaks islamistidest mässajatele on riigis veel mitu sõltumatut relvagrupeeringut, millest osa võitlevad valitsuse vastu ning osa valitsuse eest.

Somaalia president Hassan Sheikh Mohamud on tunnistanud, et ta riigi kohta ei saa riigi mõistet kasutada, vaid seal valitseb kaos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles