USA kassid tapavad aastas miljoneid linde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kassid tapavad aastas miljoneid linde
USA kassid tapavad aastas miljoneid linde Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et kassid tapavad aastas miljoneid linde, närilisi ja teisi väikeimetajaid.

Väljaandes Nature Communications avaldatud artiklis seisab, et kassid tapavad aastas 1,4 – 3,7 miljardit lindu ning 6,9 – 20,7 miljardit väikeimetajat.

Samas ei ole teada kui palju on USAs linde.

Uuringu autori Peter Marra arvates võib aastas lindude arvukus kahaneda 15 protsendi võrra.

Marra ja ta kolleegid uurisid linnu- ja loomasurmi, mida saab seostada inimtegevusega.

Esmalt vaadati, kuidas lemmikutena peetavad kassid mõjutavad linnupopulatsiooni arvukust.

Varasemates uuringutes kasutati kassiomanike öeldut ning kaameraid, et kasside poolt tapetud lindude arvu kindlaks teha. Need uuringud käisid tavaliselt ühe kitsa piirkonna kohta.

Üle USAlises analüüsis võeti aluseks varasemad piirkondlikud uuringud, millele lisati statistika kasside arvukuse kohta. Lemmikutena peetakse USAs 84 miljonit kassi, kellest suur osa pääseb ka väliskeskkonda.

«Need kassid, kes saavad välja, võivad käia väga mitmetes paikades, kuid õhtuks lähevad ikka oma koju tagasi,» sõnas Marra.

Arvutused näitasid, et need lemmikutena peetavad kassid, kes käivad vahepeal hulkumas, tapavad aastas 4 – 18 lindu ning 8 – 21 väikeimetajat.

Kuid lindudele ja väikeimetajatele on siiski suurimaks ohuks hulkuvad ja omanikuta kassid. Üks selline kass võib aastas tappa 23 – 46 lindu ning 129 – 338 väikeimetajat.

Kassid ei tapa mitte elamutes elavaid närilisi, vaid kohalikule looduskeskkonnale omaste närilisteliikide esindajaid.

Marra sõnul saab kodukasside poolseid tapmisi ära hoida sellega, et omanikud hoiavad kasse majas.

Tänavakasside puhu seda rakendada ei saa, kuid neid saab steriliseerida, et nende arvukus väheneks ning sellega koos ka lindude ja näriliste surmad.

Marra sõnul ei soovita ta siiski nii radikaalset soovitust, mis anti Uus-Meremaal, kus tehti ettepanek lemmikkassid siseruumides hoida või kassidest üldse loobuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles