Roomlane, kes nägi välja nagu Sylvester Stallone

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone Foto: SCANPIX

Briti teadlased rekonstrueerisid  2000 aastat tagasi elanud Rooma üliku näo, saades pildi, mis meenutas segu näitlejatest Richard Burtonist ja Sylvester Stallone´ist.

Arheoloogide sõnul võis tegemist olla Vana-Rooma armee sõduriga, kes oli heal järjel ning suri umbes 40-aastasena, kirjutab Daily Mail.

Mehe jäänused leiti Lõuna-Walesist Newportist Caerleonis kunagi asunud Rooma kindluse juurest. Ta oli maetud kivikirstus.

Arheoloogid kasutasid roomlase näo rekonstrueerimiseks sama tehnikat, mida kasutavad krimiuurijad kui nad mõrvaohvrite nägu taastavad.

Nad tegid esmalt koljust digitaalmudeli. Konservaator Penny Hill hakkas siis tegema selle põhjalt portreed, kasutades selleks materjale ja tehnikat, mida kasutasid kunagi Vana-Rooma kunstnikud.

Tulemuseks saadi tumedate juustega üsna kena mees, kelle välimus meenutab filmistaaride Sylvester Stallone`i ja Richard Burtoni oma.

Roomalase luustik on näha Caerleoni Rooma leegioni muuseumis.

«Meil on hea meel, et saame näidata nii tema koljut kui ka seda, milline ta välja näha võis. Oleme veendunud, et see pilt on nii tõetruu kui olla võib,» teatas muuseumi esindaja Dai Price.

Nimetatud mees maeti millalgi 200. aastal pKr. Ta jäänused leiti 18 aastat tagasi Newporti ülikooli lisahoonet ehitanud ehitajate poolt.

Briti saartest osa, kaasa arvatud Wales kuulus kunagi Rooma impeeriumi koosseisu.

75. aastal pKr ehitasid roomlased Caerleoni kindluse ning nad jäid sinna paikseks 200 aastaks.

Caerleonis asuv amfiteater on Suurbritannias kõige paremini säilinud amifiteater ning seal saab näha ka Rooma leegioni barakkide jäänuseid. Need on pikad, L-kujulised hooned.

Caerleoni muuseumi teadlased tahavad roomlase jäänustele teha ka DNA-testi, tegemaks kindlaks, kust Rooma impeeriumi osast ta pärit oli.

Teadlased tegid ka roomlase hambaemaili isotoopuuringu. See näitas, et ta veetis oma lapsepõlve Briti saartel Walesis.

Kuraator Mark Lewise sõnul elas see mees ajal, mil Caerleoni kindlus oli oma õitsengu tipul. Seal võis tollel ajal olla kuni 6000 Rooma leegionäri.

«Fakt, et see mees maeti kivikirstus, mitte ei kremeeritud,, viitab sellele, et ta oli jõukas. Võimalik, et ta oli kaupmees, kes varustas kindlust kõige vajalikuga. Või siis mingi majandusülem. Samuti oli ta varem kuskil mujal Rooma armees teeninud ning tuli koju Walesi lõpuks tagasi,» selgitas Lewis.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles