Jaapani minister: laskem vanuritel kiiremini surra

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rahandusminister Taro Aso
Jaapani rahandusminister Taro Aso Foto: SCANPIX

Jaapani rahandusminister Taro Aso ütles täna, et vanuritel tuleks lasta kiiremas korras ära surra, selle asemel et valitsuse raha eest neile kulukat elulõpu hooldust pakkuda.

«Jumal hoidku, kui sind sunnitakse edasi elama, kui sa surra tahad. Ei saa hästi magada, kui mõelda selle peale, et kõik maksab kinni valitsus,» rääkis Aso AFP teatel sotsiaalkindlustusreformi alasel nõupidamisel.

«See [probleem] ei lahene enne, kui neil lastakse kiiremas korras ära surra,» jätkas ta. «Mina sellist ravi ei vaja. Mina suren kiiresti.»

Aso sõnul on ta andnud kirjalikud juhtnöörid, et tema elu ei pikendataks kunstlikult.

Kohtumisel mainis ta ka väidetavalt «toruinimesi», pidades silmas patsiente, kes ei suuda ise toituda.

72-aastane endine peaminister Aso on olnud praegusel ametikohal vähem kui kuu aega. Tal on pikk ajalugu piinlikest keelevääratustest. 2001. aastal põhjustas ta furoori, kui ütles, et eduka riigi tunneb ära selle järgi, kas seal tahavad elada rikkad juudid.

Tänase avalduse järel teatas Aso, et pidas silmas üksnes isiklikke soove.

«Ma ütlesin välja, mida ma isiklikult usun, mitte seda, kuidas elulõpu hooldussüsteem toimima peaks,» rääkis ta ajakirjanikele. «On oluline, et viimased elupäevad mööduksid rahulikult.»

Vananemine on Jaapanis tundlik teema. Tegemist on riigiga, kus peaaegu iga neljas inimene on üle 60-aastane. See osakaal tõuseb prognooside kohaselt järgmise 50 aasta jooksul 40 protsendini.

Ühiskonna vananemine tähendab, et sotsiaalhoolekandesüsteemi ülalpidamine muutub järjest kulukamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles