Austraaliast leiti maailma vanimad fossiilid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid Lääne-Austraaliast geoloogiliselt rikkast Pilbara piirkonnast maailma vanimad fossiilid
Teadlased avastasid Lääne-Austraaliast geoloogiliselt rikkast Pilbara piirkonnast maailma vanimad fossiilid Foto: SCANPIX

Kolm ja pool miljardit aastat on pikk aeg, kui pidada silmas, et inimkond on Maal eksisteerinud 2,3 miljonit aastat.

Teadlased avastasid Lääne-Austraaliast geoloogiliselt rikkast Pilbara piirkonnast maailma vanimad fossiilid, mis on liivakividel olevad ämblikuvõrgulaadsed kujundid, mille täpne vanus on 3,49 miljardit aastat, edastab foxnews.com.

Uurijate sõnul on tegemist bakterite fossiilidega. Need bakterid olid sarnased tänapäeva bakteritega. Hoolimata oma vanusest, on need fossiilid üsna hästi säilinud.

Uurimine paljastas, et need bakterid elasid ajal, mil Maa atmosfäärist puudus hapnik. Nende bakterite elutegevus võis aidata kaasa hapniku tekkele.

«Selliste iidsete eluvormide uurimine aitab paremini mõista kuidas Maa kujunes selliseks nagu ta nüüd on,» sõnas A&M ülikooli geobioloog Michael Tice.

Kuid teadlased ei uuri vaid Maad, vaid neid huvitavad ka teistel planeetidel leiduda võivad eluvormid.

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulguril Curiosity on vastav aparatuur, mis on võimeline uurima, kas Marsil võib baktereid leiduda.

USA Old Dominioni ülikooli teadlane Nora Noffke lisas, et Austraalia Pilbara piirkonnas asuvad maailma ühed vanemad kaljud ning need on fossiiliotsijate seas väga populaarsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles