Uus-Meremaa tegi Teise maailmasõja ajal katsetusi «tsunamipommiga»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa tegi Teise maailmasõja ajal katsetusi  «tsunamipommiga»
Uus-Meremaa tegi Teise maailmasõja ajal katsetusi «tsunamipommiga» Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa ja USA tegid Teise maailmasõja ala salajasi katsetusi niinimetatud tsunamipommiga.

Tegemist oli veealuste plahvatustega hiidlainete tekitamine, mis hävitaksid rannikulinnu, edastab The Telegraph.

Uus-Kaledoonia ja Aucklandi esisel tehtud katsed näitasid, et relv töötas ning kümne veealuse plahvatusega tekitati kümnemeetriseid laineid, mis oleksid võinud rannikul asunud väikelinnad hävitada.

Tsunamiprojekt kandis nime Project Seal. Projekti eesmärgiks oli luua relv, mis oleks võimeline võistlema aatompommiga. Katsetuste käigus lõhati 3700 veealust pommi.

Varjatud projekt sai avalikuks Uus-Meremaa kirjaniku ja filmitegija Ray Waru kaudu kui ta uuris Uus-Meremaa rahvusarhiivis leiduvaid materjale.

Ta kirjutas avastatust raamatu.

«Kui aatompomm ei oleks olnud nii efektiivne nagu ta on, oleks võetud kasutusele tsunamirelv,» lausus Waru.

Waru andmetel lõpetati «tsunamipommi» projekt ametlikult 1945. aastal. Uus-Meremaa võimud aga jätkasid salakatsetusi kuni 1950. aastateni.

Üksikute pommidega ei oleks saanud võimsaid tsunamisid tekitada. Tsunamilaineid sai tekitada umbes kahe miljoni kilogrammi lõhkeainega, mis oli paigutatud rannikust kaheksa kilomeetri kaugusele.

40 aastat pärast ühiseid katsetusi said Uus-Meremaa ja USA ühised julgeolekueesmärgid tagasilöögi kui Uus-Meremaa keelas USA tuumarelvaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles