Millistel varasematel aastatel on maailmalõpuennustustega mööda pandud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millistel varasematel aastatel on maailmalõpuennustustega mööda pandud?
Millistel varasematel aastatel on maailmalõpuennustustega mööda pandud? Foto: SCANPIX

Maiade kalendri lõpp tekitas ülemaailmse paanika maailmalõpu kohta, kuid täna 21. detsembril on maailm veel alles.

Ajaloost leidub palju ülestähendusi oodatud maailmalõppude kohta.

1806. aastal munes Suurbritannias Leedsis üks kana mune, millel olevat olnud kiri «Kristus tuleb». Uudis levis kiiresti ning seda seostati maailmalõpuga. Paanika lõppes, kui üks kohalik paljastas, et tegemist oli pettusega.

USAs 19. sajandil elanud farmer William Miller teatas pärast aastatepikkust Piibli uurimist, et teab täpset maailmalõppu. Miller hakkas levitama, et maailm lõppeb millalgi ajavahemikul 21. märts kuni 21. märts 1844.

Paljud uskusid sellesse, kuid maailmalõpp jäi tulemata. Sellesse uskujate rühm lagunes laiali ja osa sinna kuulunutest rajas Seitsmenda Päeva adventistide rühma.

1881. aastal said astronoomid jälile, et Halley komeedi sabas leidub mürgist gaasi. See avastus ei äratanud huvi, siis aga paljastus, et Maa liigub halley komeedi sabast läbi 1910. aastal. Kas inimkond sureks siis mürkgaasi tõttu? Maailmalõpust hakkas kirjutama meedia ning lõpuks pidid asjatundjad kinnitama, et kõik on korras.

1835. aastal sõnas mormoonikiriku asutaja Joseph Smith kirikujuhtide nõupidamisel, et jumal teatas Jeesuse saabumisest järgneva 56 aasta jooksul. Kuid ka see ennustus ei saanud teoks.

1980. aasta mais teatas tuntud USA evangelist ja telepersoon Pat Robertson, et sai kõrgematelt jõududelt teate maailmalõpust.

«Kinnitan, et 1982. aastal saab kõik jumala viha tõttu otsa,» teatas Robertson.

Kui Hale-Boppi komeet 1997. aastal taevasse ilmus, algasid jutud, et NASA varjab komeedi sabas liikuvat ufot.  NASA lükkas selle ümber, kuid California sekt Heaven`s Gate uskus, et saabub maailmalõpp.

Selle liikmed tegid 26. märtsil 1997. aastal massienesetapu.

Prantsuse apteekri, arsti ja ennustaja Michel de Nostradame ehk Nostradamuse ennustused on pikka aega populaarsed olnud. Tema üks ennustustest väitis, et 1999. aastal seitsmendal kuul saabub taevast «suur õudus». Nostradamuse fännid tõlgendasid seda kui apokalüpsist.

1999./2000. aasta vahetusel olid paljud kindlad, et arvutid ei suuda uut kahega algavat aastatuhandet ära tunda ning süsteemid kukuvad kokku. See fenomen kandis nime Y2K ning arvati, et see tekitab alates elektrikatkestustest kuni tuumakatastroofini.

USAs kasvas siis relvade müük ja viimsepäeva ootajad olid rajanud ellujäämiseks punkreid. Mingit suurt katastroofi aga ei toimunud.

2011. aasta mais teatas raadiosaatejuht ja jutlustaja Harold Camping, et maailma kataklüsmid saavad alguse 21. mail.

Campingi sõnul tuleksid maavärinad ja muud looduskatastroofid. Usklikud päästetakse ning patuseid ootavad ees kuude pikkused kannatused. Tegelik maailmalõpp oleks aga 21. oktoobril.

Kui siis apokalüpsist aset ei leidnud, siis teatas Camping, et viimne kohtupäev oli, kuid siis leidsid aset hingelised asjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles